IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Глобалната икономика е застрашена от „перфектна буря“

Съществува шанс едно към три световната икономика да изпадне в нова рецесия през 2013 г., прогнозира икономистът

18:21 | 13.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Рубини: Глобалната икономика е застрашена от „перфектна буря“

„Перфектна буря“ в резултат на фискалните проблеми в САЩ, икономическото забавяне в Китай, преструктурирането на европейските дългове и стагнацията в Япония застрашава глобалната икономика, смята професорът по икономика от университета в Ню Йорк Нуриел Рубини, пише Bloomberg.

Съществува шанс едно към три, че в комбинация тези фактори ще осакатят растежа след 2013 г., казва Рубини. Други възможности са за „анемичен, но приемлив“ глобален растеж или „оптимистичен“ сценарий, при който възстановяването се засилва.

„Вече наблюдаваме елементи на неустойчивост“, казва той. Всички отлагат взимането на решение за твърде големите публични и частни дългове. Дълговите нива нарастват и в комбинация с останалите проблеми могат да предизвикат нова рецесия най-късно до 2013 г., прогнозира икономистът.

Повишената безработица в САЩ, нарастването на цените на петрола и храните, вдигането на лихвените проценти в Азия и нарушаването на търговските доставки след разрушителното земетресение в Япония заплашват да дестабилизират световната икономика.

От началото на май акциите на световните пазари са изгубили повече от 3,3 трлн. долара под формата на пазарна капитализация. Рубини предупреждава, че от средата на следващата година финансовите пазари може да започнат да се притесняват за „конвергенция на рисковете“ през 2013 г.

Поради опасения около последните икономически данни, включително повишаването на безработицата в САЩ до 9,1% през май, от началото месеца индексът MSCI AC World се е понижил с 4,9% - знак, че глобалната икономика губи инерцията си.

Щатските държавни ценни книжа повишиха цената си през миналата седмица, което предизвика понижаване на доходността по двугодишните щатски облигации за 9-та поредна седмица – най-дългият период на спад от февруари 2008 г. Причина за това са очакванията, че Федералният резерв (Фед) ще продължи валутните стимули.

„Бунтът“ на облигационния пазар

Нарастването на световната икономика може да се забави през втората половина на 2011 г., тъй като „процесът на понижаване на ливъриджа продължава“, фискалните стимули биват изтегляни, а доверието на инвеститорите все повече намалява, казва Рубини.

Понижаването на растежа може да засили търсенето на долари като актив „за убежище“, допълва той.

Рубини предупреждава, че провалът на САЩ да се справят с рисковете около бюджетния си дефицит може да доведе до „бунт“ на облигационния пазар. 

„Все още имаме бюджетен дефицит от над 1 трлн. долара през тази година. Ще го имаме и през следващата и най-вероятно през 2013 г.“, казва Рубини. „Рискът е, че в даден момент инвеститорите в САЩ ще се разбунтуват, както в Европа, което ще повиши лихвите и ще застраши възстановяването“.

Администрацията на президента Барак Обама и републиканците все още водят преговори за понижаване на дълговите нива в дългосрочен план и повишаването на дълговия таван, което би предотвратило технически фалит на САЩ в началото на август.

В Европа политиците трябва ба преструктурират дълговете на Гърция, Ирландия и Португалия, тъй като прекалено дългото изчакване може да доведе до „по-неконтролируем“ процес, посочва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 13 години
Няма изненада. Нов епизот от сериала "В капана на парите". http://ivanmitev.blogspot.com/2011/06/blog-post_5775.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още