IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще помогне на Обама да спечели изборите през 2012 г.

Републиканците ще запазят барута си сух до 2016 г., когато четирите години на фискална дисциплина ще натежат в тяхна полза, прогнозира анализатор

16:55 | 28.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Фед ще помогне на Обама да спечели изборите през 2012 г.

С приближаването на президентските избори в САЩ през следващата година шансовете настоящият американски президент Барак Обама да изгуби изборите са все по-ниски, казва Томас Папасавас, валутен директор на Investec Asset Management, цитиран от CNBC.

„Историята винаги е била на страната на президента, който защитава втория си мандат, и в случай, че нямаме двойна рецесия, съпроводена със значително увеличаване на безработицата, аз не вярвам, че Обама ще изгуби изборите през 2012 г.“, казва Папасавас.

„Когато говорим за икономиката, при най-малкия признак за влошаване на икономическата среда Федералният резерв (Фед) ще приложи QE3 (трети кръг на програмата си за вливане на ликвидност) и по този начин индиректно ще намали вероятността Обама да изгуби изборите“, допълва той.

Подчертавайки разделението в редиците на републиканците и липсата на ясна кандидатура от тяхна страна, Папасавас смята, че десницата в САЩ ще запази барута си сух до 2016 г., когато 4-те години на фискална дисциплина ще натежат в тяхна полза.

„При липсата на достатъчно реалистична кандидатура, която да се противопостави на Обама, дори тези, които са заявили намерението си да се кандидатират, като Мит Ромни, е малко вероятно да похарчат прекалено много политически или реален капитал през 2012 г. Те по-скоро ще предпочетат да изчакат до 2016 г.“, казва той.

Колко силен ще остане доларът?

Финансовият министър по времето на първия мандат на Джордж Буш младши, Джон Шоу, прекара доста време в уверения за подкрепата си за силния долар.

Проблемът за Шоу беше, че никой не повярва и на една негова дума, докато той безучастно се наслаждаваше на слабия долар в годините след терористичната атака на 11 септември и колапса на дот ком балона.

Сега Тим Гайтнър прекарва значително повече време да уверява инвеститорите в подкрепата си за силния долар. Пазарът, от своя страна, започва да се съмнява, че финансовият министър звучи много подобно на Шоу.

„Пазарът приемаше коментарите на Гайтнър за чиста монета. Сега, когато фактите около слабия долар карат хората да приемат реториката на администрацията по-скептично, това се променя“, казва Папасавас.

„Това, което Гайтнър има предвид, е, че иска да защити покупателната способност на американците, без да извършва интервенции за повишаване на долара спрямо чуждестранните валути“, допълва той.

„Трябва да не забравяме, че САЩ са икономика, насочена към вътрешния пазар. Слабият долар няма да повлияе на основни разходи като тези за здравеопазване. Това, което Гайтнър се опитва да направи, е да спре вътрешната инфлация, която би се усетила от обикновените американци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Ще ви кажа аз какво прочетох между редовете в това заглавие. Американската печетница ще подгрепи пешката която обещава да е послушна. Тежко им на американските мравки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още