IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на соларни панели могат да спечелят от катастрофата във Фукушима

Цените на соларните панели се очаква да паднат до 1,5 долара за ват през втората половина на 2011

13:28 | 21.04.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Производителите на соларни панели могат да спечелят от катастрофата във Фукушима

Акико Хираи, която живее на 3 км от японската атомна електроцентрала Хамаока, споделя, че ядреният кошмар във Фукушима я плаши до такава степен, че тя веднага би дала 6000 долара за инсталирането на соларни панели в дома си, ако това би означавало Япония да спре своите ядрени централи, пише Bloomberg.

„Кой наистина може да ни гарантира, че са 100% сигурни? Искам атомните централи да бъдат спрени, след като са толкова уязвими“, казва 53-годишната японка, която от 20 години живее в префектурата Шизуока, централна Япония. „Не че се страхувам толкова за себе си. Страхувам се за дъщеря си и другите малки деца“, допълва тя.

Позицията на Хираи илюстрира растящите настроения против ядрената енергетика в страната в светлината на най-тежкия ядрен инцидент в света след катастрофата в Чернобил през 1986 г. Ситуацията създава възможности за производителите на соларни панели като Panasonic и Sharp, които според анализатори могат да акумулират поръчки за над 100 млрд. долара през следващото десетилетие. Това от своя страна би довело до понижаване на цената за крайните потребители.

„Вече е ясно, че не можем да продължаваме да разчитаме на ядрената енергия или изкопаемите горива“, казва Коджи Тода, директор на Resona Bank в Токио. „Слънчевата енергия все още е твърде скъпа, за да пробие на пазара без субсидии. Лесно е да се съгласим по принцип, но не е толкова лесно да решим кой ще плати цената“.

Акциите на Toshiba и Hitachi, двата най-големи японски производителя на ядрени реактори, отбелязват спад на борсата в Токио в сравнение с широкия индекс Topix. В същото време след ядрената катастрофа от миналия месец представянето на Panasonic и Sharp е значително по-добро от това на Topix.

Миналия юни Япония представи планове за строежа на девет нови атомни реактора до 2020 и поне още пет през следващото десетилетие. Целта бе да се увеличи дела на ядрената енергия от енергията, използвана в страната, до 50% през 2030 от 29% през 2009 г. На 31 март обаче премиерът на страната Наото Кан заяви, че страната трябва да преразгледа тази политика.

Това означава, че Япония вероятно ще ускори кампанията за насърчаване на използването на соларни панели за сметка на ядрената енергия, казва Такаши Уатанабе, анализатор на Goldman Sachs в Токио. Слънчевата енергия може да се окаже по-добрата опция поради ограниченията за това къде могат да се инсталират вятърни генератори или да се изграждат топлоелектрически централи, допълва той.

За да се заменят предложените ядрени мощности със соларни, генерираната фотоволтаична енергия ще трябва да достигне 108 гигавата до 2020 г., разкрива изследване на Goldman Sachs. При сегашните цени на соларните панели подобна мощност ще струва повече от 150 млрд. долара.

Цените на соларните панели вероятно ще паднат до 1,5 долара за ват през втората половина на 2011 г. от около 1,8 долара през 2010 г., прогнозира Джени Чейс, анализатор в сектора.

Япония не е единствената страна, която преразглежда ядрените си планове, след като земетресението и последвалото цунами доведоха до ядрената катастрофа във Фукушима на 11 март.

САЩ, които са най-големият потребител на ядрена енергия в света, стартираха 90-дневна ревизия на ядрената безопасност на централите в страната. На 15 март германският канцлер Ангела Меркел нареди спирането на седемте най-стари ядрени реактора във федералната република, докато Италия, вторият най-голям производител на соларни панели в света след Германия, вчера удължи мораториума върху ядрените проекти за неограничен период от време.

Китай, който е най-големият потребител на енергия в света, също ревизира плановете си за генериране на ядрена енергия до 2020 г., като в същото време обяви изграждането на повече соларни ферми.

Германия може да увеличи поставената годишна цел за изграждане на нови соларни мощности до 5 гигавата от 3,5 гигавата, се казва в оценка на HS Isuppli, докато Италия може да отмени решението за спиране на субсидиите при закупуване на соларни панели, което трябваше да влез в сила от юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
georgis
преди 13 години
US sa naj-goljam potrebitel na IADRENA energia, a Kitaj na energija kato cjalo, pishe si v statijkata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
swot
преди 13 години
значи СоларПро е на дневен ред :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
stat counter
преди 13 години
Последно Китай или US е най-големия потребител на ядрена енергия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
FINTA
преди 13 години
Че от кога повишеното търсене понижава цените?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още