IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Със своите 9% от глобалния БВП Япония едва ли ще спъне световното възстановяване

Standard & Poor’s 500 ще достигне 1500 пункта до декември, а световната икономика ще нарасне с 5%, прогнозират анализатори

11:45 | 18.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Със своите 9% от глобалния БВП Япония едва ли ще спъне световното възстановяване

Световното икономическо възстановяване може да се окаже достатъчно устойчиво, за да издържи на двойния удар от земетресението от 9-та степен по Рихтер в Япония и повишаването на цените на петрола, предизвикано от напрежението в Близкия Изток, пише Bloomberg.

Въпреки че Япония рискува да изпадне в рецесия, а глобалният растеж да се забави, световното възстановяване изглежда има фундамента и инерцията да се запази. В условията на разхлабена валутна политика безработицата в глобален мащаб намалява, а печалбите на компаниите нарастват. За да ограничат заплахата за японската икономика, страните от Г-7 предприеха своята първа съвместна интервенция на валутните пазари от 2000 г.

„Глобалната икономика ще се справи с тези стрес тестове и ще просперира“, казва Едуард Ярдени, президент на Yardeni Research Inc. в Ню Йорк. Инвеститорите ще започнат да купуват акции, „ако и когато ядрените проблеми в Япония бъдат овладени“.

Ярдени, известен с въвеждането на термина „облигационни лешояди“, описващ инвеститори, които наказват правителствата за тяхната разточителност, прогнозира глобален растеж от около 5% през тази година, 15% ръст на индекса на развитите страни MSCI World (MXWO), както и повишаване на Standard & Poor’s 500 до 1500 пункта до декември. В четвъртък MXWO затвори на 1280 пункта, докато Standard & Poor’s 500 се повиши с 1,34% до 1274 пункта.

Икономисти от Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. също прогнозират ръст на глобалната икономика въпреки земетресението и цената на петрола. Goldman Sachs прогнозира 4,8% ръст на глобалната икономика през 2011 г., докато според JPMorgan Chase нарастването ще е с 4,4% - с 1 процентен пункт над средния растеж през изминалите две десетилетия – 3,4%.

„Налице е доста добра устойчивост при абсорбирането на тези нива на шок“, казва Дейвид Хенсли, директор за глобална икономическа координация на JPMorgan Chase в Ню Йорк и бивш икономист на Федералния резерв (Фед).

Дори в светлината на най-тежкия ядрен инцидент от катастрофата в Чернобил през 1986 г. и разрушенията, причинени от земетресението и цунамито в Япония, ефектът върху останалата част от света „вероятно ще бъде ограничен и малък“, казва Нариман Бехравеш, главен икономист на IHS в Масачузетс. Според него негативният ефект няма да надхвърля 0,2% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) за годината.

БВП на Япония като процент от глобалното производство през 2010 г. е паднал до 8,7% от 18% в средата на 90-те години. В края на миналата година Япония беше изместена от Китай като втората най-голяма икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още