IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите изтеглят милиарди от развиващите се пазари

От януари инвеститорите са изтеглили над 20% от 95-те млрд. долара, които бяха вложили в развиващите се пазари през 2010 г.

18:23 | 02.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите изтеглят милиарди от развиващите се пазари

До неотдавна инвеститорите, разочаровани от загубите на големите корпорации на Уолстрийт, икономическата анемия в Япония и дълговите проблеми в Европа, търсеха възможности за инвестиции в развиващи се пазари като Китай и Индия.

Сега обаче, притеснени от бунтовете в Близкия Изток и недоволството, подклаждано от растящите цени на храните и понижаващите се доходи в много региони от развиващия се свят, инвеститорите изтеглят зашеметяващи суми от развиващите се икономики и отново се насочват към сравнително безопасни финансови убежища, за каквито се смятат САЩ, Европа и Япония, пише AP.

Тази тенденция говори за коренна промяна в настроенията от началото на финансовата криза, размила понятията за това какво е рисково и какво не, след като англо-саксонският модел на либерален капитализъм беше изправен на ръба на колапса.

Енергичните усилия на Европа да овладее дълговата криза, способността на Япония да подкрепя износа си въпреки силната йена и добрите корпоративни резултати в САЩ успяха да убедят инвеститорите, че прогнозата за развитите икономики за 2011 г. е доста добра.

Според EPFR Global през втората седмица на февруари инвеститорите са изтеглили 5,45 млрд. долара от фондове в Китай, Индия, Бразилия и други развиващи се пазари, пренасочвайки ги към развитите икономики – най-големият седмичен трансфер за повече от 30 месеца.

До средата на февруари фондовете от развитите страни отчетоха 7 поредни седмици на печалби, като инвестициите в европейските фондове достигнаха рекордни за последните 41 седмици нива. От началото на годината инвеститорите са вложили 47 млрд. долара във фондове от САЩ, Европа и Япония, като инвестициите само в щатски фондове достигат 29 млрд. долара.

От януари досега инвеститорите са изтеглили над 20% от 95-те млрд. долара, които бяха вложили в развиващите се пазари през 2010 г., съобщава EPFR. От началото на годината отливът на инвестиции само от централен Китай достига 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
proizvoditel
преди 13 години
Жалко :) И сега кой ще помпа балона в Китай! Толкова му беше май - следва спихване, по-добре ГРЪМВАНЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Pivoley
преди 13 години
Ха, къде бил ключа от барачката? Накрая да не се окаже, че САЩ тайно са помагали на протестиращите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Дано някои капитали се насочат към България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още