IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дали бунтовете в Африка не са резултат от палиативните икономически решения?

Гърция е само симптом на един проблем, мерките за решаването на който досега единствено печелят време, смята Тод Харисън от Minyanville Media

08:25 | 24.02.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Дали бунтовете в Африка не са резултат от палиативните икономически решения?

Свидетели сме на уникална поредица от събития през последните няколко години, която промени хода на световната история, пише Тод Харисън, основател и главен изпълнителен директор на Minyanville Media Inc., за MarketWatch.

Финансовата криза, която възникна, се пренесе върху глобалната икономика, а после погълна и социалната сфера. Вирусът, някога смятан за ограничен до рисковите ипотеки, зарази цялата планета.

Социалните нагласи и склонността към риск формират финансовите пазари. Една от най-големите заблуди за всички времена бе, че пазарният крах предизвика Голямата депресия през 30-те, а всъщност бе обратното.

Преди година Minyanville посочи Източна Европа като настоящото превъплъщение на некредитоспособния заемател. Въпросът е дали Гърция е Fannie Mae, Португалия - Freddie Mac, Испания – AIG, Аржентина - Wachovia Bank, а Ирландия - Lehman Brothers.

Заразата по дефиниция се пренася на фази и трябва да помним, че Гърция е само симптом на целия проблем. Независимо от това какви решения предприемат МВФ и еврозоната, те единствено печелят време, точно както национализацията на Fannie и Freddie измести въпроса за риска.

Имайки предвид тенденциите в социалните нагласи и пазарът, който е един дисконтиращ механизъм, възприятията, които определят финансовата реалност трябва да останат в центъра на преобладаващите разбирания.

Дълго преди програмата за изкупуване на проблемни активи (TARP) да бъде предложена като решение, ние говорехме за два възможни изхода от кризата.

Първият бе лечение чрез фалит по дълговете или преструктуриране, които щяха да доведат болезнена дефлация в близко бъдеще, но щяха да ни поставят на пътя на устойчивата глобализация.

Вторият се изразяваше в приемането на повече лекарства, които подтискат симптомите – изкуствена инфлация, която пренася тежестта върху бъдещите поколения и се проявява чрез обществена ожесточеност, социални вълнения и геополитическо противопоставяне.

На пръв поглед няколко изолирани инцидента в Северна Африка и Близкия Изток може да изглеждат като опит да се прокара линия между несвързани точки, с цел очертаването на тенденция.

По-задълбочен поглед дава друга перспектива – сегашните събития са неволни последици от политики, в пълен унисон с описания по-горе втори сценарий.

Малцина обърнаха внимание на отстраняването на тунизийския президент през миналия месец, но целия свят разбра, когато президента на Египет Хосни Мубарак бе прогонен.

Сега в Либия жертвите са стотици, като безредиците заплашват най-големите петролни резерви в Африка.

Аз съм изцяло за прочистване на системата и прекратяване на диктатурата. Все още има злодеи по света, управляващи със железен юмрук, но дигиталната ера даде гласност на милиони, които преди бяха подтискани.

Макар ние да си имаме своите проблеми в САЩ, това, което се случва на другия край на света има сериозни последици.

Геополитическите конфликти възникват поради религиозни различия или икономически трудности, което вероятно ги прави неизбежни.

Макар да вярвам в мирното решение на разрастващите се геополитически проблеми, това все пак е въпрос на риск мениджмънт, който допуска с определена вероятност и административен вакуум, съпътстван от заграбване на власт, който може завинаги да промени новия световен ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 24.02.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
НАКРАДКО. Да се оптимизират нещата и да се направят такива реформи като в Саудитска арабия т.е. да се олекоти малко- отмалко тежеста на населението за да не се БУНТува и богатите да си запазят имуществото ИНАЧЕ ще почнат размирици. А бедния няма какво да губи, но ЧОРБАДЖИлъка ще е зле.ЗАТОВА -- ХЛЯБ, вино и ЗРЕЛИЩА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
точно!!! и цялата статия е пълна с почти толкова озадачаващи и необяснени взаимовръзки, които сигнализират само едно - въздух под налягане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
Аз не разбрах каква точно е основната теза, но и мен това ме озадачи:"Преди година Minyanville посочи Източна Европа като настоящото превъплъщение на некредитоспособния заемател. Въпросът е дали Гърция е Fannie Mae, Португалия - Freddie Mac, Испания AIG, Аржентина - Wachovia Bank, а Ирландия - Lehman Brothers."Моля някой да ми обясни каква е връзката между двете изречения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
bozavino
преди 13 години
това да обявяваш фалит е здравословно в дългосрочен план.. инак светът се изправя пред доста по ожесточена съдба,която ще застигне всеки един от нас,независимо от това кой колко.. в момента се води спираловидна политика към бъдещ крах, настъпващите безредици на едни доста солидни управления,са просто първоначални симптоми на крайността очакваща всеки един по оотделно ако не тсанем реалисти и не се направят жертви..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
theforce
преди 13 години
Отдавна не бях чел такава абсурдна сбирщина от глупости."смята Тод Харисън от Minyanville Media"А какво смята бай Генчо от Горно Уйново?Авторът едва ли знае къде се намира Португалия, камо ли да дава мнение за икономическите взаимодействия в Европа. Истината е че хора като него по една случайност имат трибуна за изразяване (MarketWatch), а ние седим тук, четем каквото ни се поднесе, и се чешем по главите. Причините за това което става в Арабския Свят са геополитически и процесите са съвсем закономерни. Или някой иска да каже че през последните 50 години там не е поскъпвала храната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Първият бе лечение чрез фалит по дълговете или преструктуриране, които щяха да доведат болезнена дефлация в близко бъдеще, но щяха да ни поставят на пътя на устойчивата глобализация.Вторият се изразяваше в приемането на повече лекарства, които подтискат симптомите изкуствена инфлация, която пренася тежестта върху бъдещите поколения-----------------------А третия изход е първо втория и като не стане се връщаме на първия. Само дето сме затънали още повече. Като в оня виц - хем изяждаме солта, хем накрая и тоягите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
newcastle
преди 13 години
prekrasna statiq.cenite na hranite koito sa visoki poradi bezprecedentno niskite lihvi i monetarnata politika na bernanke predizvikvat krizata v blizkiq iztok.a sega topkata se vru6ta kum amerikanskata ikonomika 4rez visokata cena na petrola.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още