IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейтинговите агенции – правилното послание в грешния момент

Ще бъде трудно за щатското правителство да избегне понижаване на рейтинга си, коментират анализатори

18:30 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рейтинговите агенции – правилното послание в грешния момент

Засиленият надзор над затъналите в дългове развити икономики изпраща правилното послание за фискална дисциплина. Моментът за това обаче е изключително неподходящ за икономическото им възстановяване и може да причини повече вреда, отколкото полза, пише Ройтерс.

Това че много страни трябва да понижат дълговите си нива и да орежат бюджетните си дефицити, за да гарантират стабилността си в дългосрочен план, е безспорен факт.

Япония, САЩ, Великобритания и страните от периферията на еврозоната все още изпитват икономически проблеми, които правят всеки опит за ограничаване на разходите труден за преглъщане.

Понижаването на рейтинга на Япония от Standard & Poor's миналия месец повдига въпроса кой ще бъде следващият.

Moody's Investors Service вероятно ще представи отрезвяваща оценка за окаяното състояние на публичните финанси на много страни на брифинг в Токио на 9-ти февруари, въпреки че понижения на кредитни рейтинги не се очакват за момента.

САЩ и Европа имат очевидни проблеми, като бавният темп на подобряване на публичните финанси може да рефлектира в по-нататъшно повишаване на доходността на облигациите, обричащо развитите икономики на още една година на муден икономически растеж и допълнително изтичане на капитали към развиващите се пазари.

„Ще бъде трудно за щатското правителство да избегне понижаване на рейтинга си“, казва Гай Лебас, главен стратег на базираната в Филаделфия Janney Montgomery Scott, управляваща 52 млрд. долара.

„Щатите са мярката, по която се определят по-голямата част от кредитните рейтинги в останалия свят. Така че ако щатският рейтинг пострада, на теория всичко останало също ще бъде засегнато“, казва той.

Спредът по 10-годишните щатски облигации може да увеличи с още 25 базови пункта, ако прогнозата пред американския рейтинг бъде понижена до отрицателна, казва Лебас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още