IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите не правят паралел между Египет и Иран от 1979 г.

Доста се говори за това какво ще се случи, ако Египет стане Иран, но случаят не е такъв, казва Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pimco

17:42 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарите не правят паралел между Египет и Иран от 1979 г.

Размириците в Египет не оказват влияние върху световните пазари, където инвеститорите не правят паралел с революцията в Иран от 1979 г. или разпространението на азиатската финансова криза, избухнала в Тайланд през 1997 г., пише Bloomberg.

Капитализацията на световните пазари се повиши до 53,6 трилиона долара през тази седмица – най-високото ниво от юни 2008 г., въпреки нестихващите протести срещу 30-годишното управление на египетския президент Хосни Мубарак и затварянето на египетската борса и банките за четвърти пореден ден. Индексите в Дубай се повишиха до най-високата си точка от 9 месеца в сряда, докато облигациите на страните от региона, включително египетските, се повишиха.

Въстанието в Иран отпреди три десетилетия доведе до повишаване на цената на петрола със 140%, а кризата в Тайланд - до срив на индексите по цял свят.

Събитията в Египет обаче е малко вероятно да доведат до подобни сътресения. Нефтените залежи в страната възлизат на едва 0,3% от световните запаси, а валутните й резерви надхвърлят външния дълг с 29 млрд. долара, което гарантира стабилност на публичните финанси. Според Бъртън Бигс от Traxis Partners LP би било грешка да се продават акции заради кризата в Египет, докато според Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Co., вече са налице и първите сигнали за „помирение“.

„Това, което трябва да избягваме, е да преувеличаваме вероятността от хаос“, казва Ел-Ериан, който има египетски произход. „Доста се говори за това какво ще се случи, „ако Египет стане Иран“. Не мисля, че случаят е такъв.“

От началото на протестите в Египет на 25 януари са загинали над 300 души. 82-годишният Мубарак заяви във вторник, че ще се откаже от президентския пост след изборите, предвидени за септември тази година.

Въпреки че борсата в Кайро е затворена, а миналата седмица основният индекс EGX 30 се понижи с 16%, чуждестранните инвеститори продължават да залагат на египетските активи. От 28 януари Market Vectors Egypt Index ETF - фонд с египетски активи, се е повишил с 10%.

Акциите на търгуваната в Лондон Orascom Construction Industries SAE, най-голямата публична строителна компания в Египет, са поскъпнали с 18% от 18-месечно дъно на 31 януари, докато цената на 10-годишните египетски облигации се е повишила с 2,6%.

Въпреки че Египет не се нарежда сред основните производители на петрол, кризата в страната ще повиши цената на петрола и ще се отрази на световния растеж, смята Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за икономика.

„Като ефект върху световната икономика в краткосрочен план събитията в Египет ще се отразят главно на цената на петрола“, казва Стиглиц.

Суецкият канал, през който преминава около 8% от петрола, превозван по море в света, оперира нормално въпреки протестите. Според швейцарската компания Riverlake Shipping SA каналът с дължина 190 км, който свързва Средиземно с Червено море, съкращава пътя на танкерите, пътуващи от Саудитска Арабия до Хюстън, САЩ, с около 12 дни. Саудитска Арабия разполага с около 20% от световните залежи на нефт.

Масови протести през 1979 г. принудиха подкрепяния от САЩ ирански шах Мохамед Реза Пахлави да напусне страната, където са находищата на около 10% от световните нефтени запаси. Революцията, която доведе на власт антизападния режим на аятоласите, изстреля цената на лекия суров петрол в Саудитска Арабия до 34 долара през 1980 г. от 14 долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още