IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ, еврозоната и развиващият се свят поемат в различни посоки

Вместо да се балансира, има риск световната икономика в близко бъдеще да се разграничава още повече на задлъжнял Запад и пестелив Изток

08:00 | 13.12.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
САЩ, еврозоната и развиващият се свят поемат в различни посоки

2010 г. се оказа изненадващо добра за световната икономика, пише The Economist. Брутният вътрешен продукт в световен мащаб най-вероятно ще се повиши с близо 5%, доста над тенденцията в средносрочен план и много по-бързо от прогнозите преди 12 месеца.

Повечето от опасностите, които плашеха финансовите пазари през годината, не се материализираха. Китайската икономика не претърпя „твърдо приземяване”, а забавянето на американската икономика в средата на годината не се превърна в повторна рецесия.

Разбира се, проблемите на периферните страни в еврозоната се оказаха напълно реални. И все пак, еврозоната като цяло успя да отчете приличен за един застарял континент ръст благодарение на Германия, която стана най-бързо развиващата се голяма богата икономика през 2010 г.

Въпросът сега е дали 2011 г. ще следва същия модел. Много хора изглежда мислят така. Потребителското и бизнес доверието се покачват в повечето части на света, глобалното производство се ускорява, а финансовите пазари са динамични. Индексът MSCI на световните цени на акциите се е повишил с 20% от началото на юли.

Инвеститорите днес се отърсват от лошите икономически новини бързо, въпреки че са далеч по-зловещи от това, което разтърсваше финансовите пазари в началото на годината. Рекордно високите лихвени проценти по ДЦК на страните от периферията на еврозоната и повишаването на инфлацията в Китай, Индия и Бразилия изглежда не отнемат от оптимизма на инвеститорите.

Състоянието на световната икономика през 2011 г. зависи от това какво се случи в големите развиващи се пазари, еврозоната и САЩ. Япония също е важна, но е малко вероятно икономиката й да поднесе изненади. Другите три големи икономически сили обаче изглежда поемат в много различни посоки през следващата година, с различни изгледи за растеж и много противоречива фискална и парична политика.

Какво може да се очаква от икономиката на развиващите се пазари, еврозоната и САЩ вижте в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Така че наблюдението е вярно. Докато ЕС, САЩ, Япония бягат на място, Китай, Бразилия, Индия ги настигат. Въпросът е кога доларът ще бъде детронира и заедно с него САЩ като световна сила и какво ще последва от това. Ако европейците имат инстинкт за самосъхранение , трябва да вземат мерки да не ги повлече водовъртежът от потъването на Титаник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
И без безумната финансова система, пазарната икономика е неустойчив обект с множество вътрешни положителни обратни връзки. А Финансовата система, възникнала стихийно и в интерес на печалбата, не може да играе ролята на регулатор, който компенсира положителните обратни връзки. Елита не иска и не може да промени правилата на играта и иска да печели не 5% колкото е, да речем нарастването на световното богатство, а много повече. Единственият начин да станеш много по-богат, ако няма растеж е да ограбиш някого. В задачата се пита кой-кого и как ограбва. А растежът не може да е безкраен по много причини. Развития Запад е стигнал тавана в ръста на производителността на труда. Перпетум икономикус, вълшебна кърпичка, дух от вълшебна лампа, фабрика за абсолют има само във фантазиите. И капиталите отиват там където има накъде да се расте, където трудът е евтин-развиващите се икономики. Когато там стигнат определено ниво ще последва разрушителна криза, а днес Запада боксува около нулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Досега инвеститорите в държавни облигации прощаваха на политиката на САЩ заради статута на долара на резервна валута. Когато възможността за удължаване на данъчните облекчения обаче стана реална, те реагираха остро с продажбата на американски държавни ценни книжа.--------------------Явно купувачите на американски дълг започват да стоплят, че в края на краищата ще им бъде платено с прясно, прясно отпечатани зелени хартиийки с доста изтъняла стойност. Което всъщност е логично и напълно по американски - що да им плащаме ако можем да не им платим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavnba
преди 13 години
Интересно, ако беше толкова просто дали Бернанке или Трише нямаше да са се сетили? Или те просто не си разбират от работата, като се има предвид, че Уорън Бъфет обяви Бен за спасител на американската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още