IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nomura: С евробоновете в ЕС няма да останат безрискови активи

През следващите 18 месеца на световните облигационни пазари трябва да бъдат набрани 4 трлн. долара, половината от които в Европа, казва инвестиционният директор на Nomura

16:27 | 10.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Nomura: С евробоновете в ЕС няма да останат безрискови активи

Докато германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози се срещат в малкия германски град Фрайбург, за да обсъдят следващата стъпка в усилията за овладяване на дълговата криза в еврозоната, пазарът все още осмисля защо шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан определя действията на Европейския съюз (ЕС) като незадоволителни и „на парче“, пише CNBC.

Боб Джануа, инвестиционен директор на японския финансов гигант Nomura казва, че каквото и да решат двамата най-влиятелни политически лидери в петък, ЕС е изправен пред два избора.

„В краткосрочен план рискът се състои в това, че на предстоящите избори в Ирландия ирландците могат да кажат „Не, благодаря“ на мерките за затягане на фискалната дисциплина. Съотношението на дълг към БВП на Ирландия ще бъде високо дори с налагането на фискална дисциплина и хората могат просто да откажат затягането на коланите“, казва Джануа.

Следващата година пазарите ще тръгнат срещу Испания, която е „твърде голяма, за да бъде спасена“, казва той, допълвайки, че остава много притеснен за банковата система на страната.

За да се избегне подобен сценарий, ще се наложи сериозно преразпределяне на финансовата тежест в еврозоната или пък Германия да плати огромна цена.

„Ние можем да създадем "мека" Европа, в която всички си помагат и споделят финансовата тежест. Тогава обаче трябва да приемем 3 до 5 процентни пункта по-висока инфлация в Германия, както и германските облигации да се търгуват при доходност от 5% - 6%, а не под 3%“, казва Джануа.

„Основният въпрос е дали германците ще приемат тази цена.“

„Това, което се случи през последните две години, беше, че цената на капитала се увеличи. В Европа имаме и силни и слаби икономики“, казва Джануа. През следващите 18 месеца на световните облигационни пазари ще трябва да бъдат набрани 4 трилиона долара, като половината от тези пари ще са нужни в Европа, посочва той

„За да проработи идеята за евробоновете, трябва да пострада германският финансов баланс. Ако това се случи, то би унищожило всяка надежда еврото да се превърне във валута за резерв и ще означава, че с изключение на няколко големи корпорации в Европа безрискови активи няма.“

„Меркел и Саркози ще трябва да вземат сериозно решение за това дали искат "мека" еврозона или не“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 10.12.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
За да проработи идеята за евробоновете, трябва да пострада германският финансов баланс. Ако това се случи, то би унищожило всяка надежда еврото да се превърне във валута за резерв и ще означава, че с изключение на няколко големи корпорации в Европа безрискови активи няма.Много, много точно казано. Другият вариянт е фискален съюз, но едва ли ще се стигне до такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още