IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Deutsche Bank предлага на ЕЦБ резервно решение за дълговата криза

Към март общата експозиция на Deutsche Bank към Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания е възлизала на 10,1 млрд. евро

15:00 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank предлага на ЕЦБ резервно решение за дълговата криза

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да привлече банките от еврозоната като съюзници в опита си да потуши финансовата криза в региона, като им предостави стимули да купуват облигации на изпитващи финансови затруднения страни, се казва в коментар на Deutsche Bank, цитиран от Bloomberg.

В предложения „план Б“, икономистът на Deutsche Bank Жил Мое препоръчва ЕЦБ да започне да приема като обезпечение по едногодишните заеми, които отпуска на банките в еврозоната, само ДЦК с инвестиционен рейтинг по-нисък от най-високия "ААА", с което да насърчи придобиването на дълг, продаден от Испания, Италия, Португалия и Ирландия. Мое предлага и „ваканция за маржовите искания (margin call)“, с която да освободи банките от задължението да осигуряват допълнително обезпечение, ако стойността на въпросните облигации се понижи.

„Инвеститорите все още не знаят дали да купуват от периферията или не“, казва Мое, бивш представител на Френската централна банка. „Лихвите, плащани от страните от периферията, са доста привлекателни, така че едва ли ще е необходимо много, за да накараме инвеститорите да започнат да купуват дълга на тези страни“.

Цената на 10-годишните германски облигации вчера се понижи, повишавайки доходността им до над 3% за първи път от май. Ирландските облигации се повишиха, с което премията, търсена от инвеститорите, за да ги предпочетат пред германските ДЦК, се понижи до най-ниското си ниво за последния месец, след като парламентът в Дъблин прие на първо четене бюджета за 2011 г.

Предложението на Мое ще облекчи натиска върху ЕЦБ да купува ирландски, португалски и испански облигации, докато европейските правителства се опитват да предотвратят разпространението на кризата. През миналата седмица ЕЦБ купи най-много облигации от юни, с което помогна за обръщането на негативната тенденция на пазара.

Миналата седмица ЕЦБ обяви, че ще продължи и през първото тримесечие на 2011 г. да предлага на банките толкова кеш, колкото пожелаят, за периоди от до 3 месеца при фиксиран лихвен процент. Планът на Мое, който според него може да се съчетае със сега прилаганите програми за осигуряване на ликвидност, ще понижи обезпечението, което ЕЦБ би била склонна да приеме по едногодишните заеми.

Сред активите, които централната банка няма да приема като обезпечение, ще бъдат правителствените облигации на 6-те страни от еврозоната с кредитен рейтинг „ААА“, като Германия и Финландия.

В допълнение на това, че ще понижи доходността по дълговете на най-тежко засегнатите страни, планът ще предостави на правителствата възможност да съкратят бюджетните си дефицити, без да се разваля фискалната дисциплина, защото всички обезпечения ще са на пазара отново след една година, казва Мое.

„На практика правителствата ще имат 12 месеца да демонстрират пред пазара умението си да се справят с финансовите си проблеми“, допълва той.

Намаляването на количествата облигации, придобивани от ЕЦБ, ще предотврати и нови спорове в управата на централната банка за това дали подобна политика е здравословна и дава резултат.

Миналата седмица ЕЦБ купи облигации за почти 2 млрд. евро, докато президентът на банката Жан-Клод Трише обеща да се справи с напрежението на финансовите пазари. Придобитите от ЕЦБ облигации надхвърлят 69 млрд. евро от май, когато започна програмата.

Един от рисковете около предложението на Deutsche Bank е, че може да се наложи след една година ЕЦБ да поднови програмата, точно както забави оттеглянето на извънредните мерки за осигуряване на ликвидност, казва Мое. Германия също може да възрази на идеята ЕЦБ да поема допълнителни рискове, като се откаже от маржовите искания, казва Мое. Президентът на германската централна банка Аксел Вебер нееднократно постави под съмнение ефективността на политиката на ЕЦБ за изкупуване на облигации.

Към март общата експозиция на Deutsche Bank към централните и местни правителства в Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания е възлизала на 10,1 млрд. евро.

За да се избегнат слабостите на предложението, Мое препоръчва неговият план да бъде съчетан с поемането на дългосрочни ангажименти за фискална дисциплина в еврозоната. Също така ЕЦБ може да поиска от Португалия да приеме финансова помощ, преди идеята да бъде приложена, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още