IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОИСР предупреди за дисбалансите в световната икономика

Организацията посочи в полугодишния си доклад, че ключът за стабилизиране на икономиката се крие в сътрудничеството между страните от Г-20

15:05 | 18.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР предупреди за дисбалансите в световната икономика

Световната икономика ще нарасне с 4,6% през тази година, но в условията на бавно възстановяване в най-богатите страни и динамичен растеж в развиващите се икономики.

Възстановяването на еврозоната ще бъде бавно и неравномерно през следващите две години, докато 16-те страни от валутния блок намаляват бюджетните си дефицити и търсят начин да се справят с големите си търговски дисбаланси и задлъжнялостта на периферните за блока страни.

Това посочи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в своя редовен доклад за перспективите пред икономиката, който излиза два пъти годишно, предаде Wall Street Journal.

Анализаторите на ОИСР очакват световната икономика да нарасне с 4,2% през 2011 г. и с 4,6% през 2012 г., водена от развиващите се страни извън организацията, в която членуват 30-те най-богати страни в света.

Според оценките на ОИСР брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще нарасне с 1,8% през тази година и 1,7% през следващата. Прогнозата, направена през май, предвиждаше икономически ръст от 1,2% през тази и 1,8% през следващата година.

Растежът в 16-те страни, споделящи единната европейска валута, ще остане уязвим за напрежението на финансовите пазари и притесненията за високите нива на публичния дълг в Гърция, Ирландия, Испания и Португалия.

Нарастването на потреблението и възстановяването на доходите на домакинствата в еврозоната ще подкрепят икономиката. Безработицата обаче се очаква да остане над 9% чак до 2012 г. Според ОИСР БВП на еврозоната ще нарасне с 2% през 2012 г.

„Еврозоната преживява труден момент, но ние сме доволни от отговора на кризата“, посочват от ОИСР, като визират създадения спасителен механизъм за членове на еврозоната, които изпитват финансови затруднения.

В средносрочен план според ОИСР страните от еврозоната трябва да подготвят по-добри и надеждни фискални планове и да ускорят структурните реформи, за да направят икономиките си по-устойчиви.

ОИСР очаква индексът на потребителските цени в еврозоната да забави ръста си до 1,3% през 2011 г. и 1,2% през 2012 г. от 1,5% през тази година. ЕЦБ ще може да запази рекордно ниските си лихвени проценти и през 2011, посочват от ОИСР и допълват, че паричната политика трябва да започне да се нормализира постепенно от началото на 2012 г.

Очакванията за растежа на американската икономика през следващата година бяха съкратени до 3,1% в сравнение с прогнозираните през май 3,2%.

Нивото на безработица в членуващите в ОИСР страни ще остане високо и се очаква да бъде средно 8,3% през тази година и да падне до 7,3% до края на 2012 г. Дори и тогава обаче безработицата в по-богатия свят ще бъде над нивата си от 5,5% преди началото на кризата от 2008/09 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още