IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа пести, Америка харчи: Кой е прав?

Кейнсианската политика на Вашингтон може да унищожи доверието във фискалното бъдеще на Америка, пише Fortune

13:52 | 03.11.10 г. 10
Автор - снимка
Създател
Европа пести, Америка харчи: Кой е прав?

Всички обичат зрелищните сблъсъци, а сега сме на път да станем свидетели на мач в тежка категория между две от най-фундаменталните идеи, обуславящи нашето материално съществуване, пише Fortune.

Основният въпрос: кой е най-добрият начин да се измъкнем от тежка рецесия?

В САЩ залагат твърдо на една изключително популярна стратегия – харченето на кредит, докато Великобритания и еврозоната са възприели точно противоположния подход.

Много рядко сме наблюдавали такъв рязък конфликт на фундаментални икономически политики, при това в такива мащаби. Резултатите от този естествен експеримент ще бъдат изключително ценни и информативни. Също така обаче, в крайна сметка те ще се окажат изключително лоша новина за едната или другата страна.

Подходът на Новия свят, наречен кейнсиански, предполага правителството да излее в икономиката стотици милиарди взети назаем долари, за да стимулира търсенето. Компаниите ще наемат повече служители, потребителите ще харчат повече и колелото на икономиката отново ще се завърти.

След това, в бъдещи години, правителството може да редуцира огромните дефицити, които е създало. Харченето на тези средства може да бъде фокусирано в инфраструктура, която ще направи страната по-конкурентоспособна през следващите десетилетия. Ето защо дефицитът на САЩ надхвърля един трилион долара за втора поредна година, а администрацията иска да похарчи дори още повече средства за стимулиране на икономиката.

Според подхода на Стария свят, наречен „консолидация“ от тези които го подкрепят, хората е много по-вероятно да харчат и инвестират в страна, която се опитва да понижи дефицита си точно сега, въпреки че краткосрочният растеж може да е бавен или изобщо да липсва. Според тях подобна страна е по-малко вероятно в бъдеще да повиши данъците си или да обезцени валутата си, за да понижи стреса от изплащането на дълговете.

Ето защо 35 от основните представители на бизнеса във Великобритания наскоро подкрепиха плана на британския премиер Дейвид Камерън да закрие 192 правителствени агенции и да ограничи бюджетите на основни министерства с между 20% и 25%.

„Разрешаването на проблемите с дълговете по решителен начин ще помогне на бизнеса“, се казва в отворено писмо на британските бизнес лидери.

Според президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише – един от най-ревностните поддръжници на фискалната консолидация - идеята е добра „не защото е съвсем естествено да се грижим за синовете и дъщерите си, но защото това е добре за бизнес климата, потреблението и инвестициите сега“.

На теория, политиката на Новия свят има смисъл докато възстановяването на икономиката все още е крехко, каквото е положението в САЩ. Тази политика обаче не може да проработи на практика поради три причини.

- Хората не вярват, че Вашингтон ще успее да свие дефицита си в рамките на две години от настоящия момент. Да прехвърляме проблеми за утрешния ден никога не се получава, защото във Вашингтон денят "утре" никога не настъпва.

- Хората не вярват, че предложените от администрацията бъдещи мерки за ограничаване на дефицитите са реални, като например твърдението, че реформата в здравната система ще намали дефицита.

- Хората не вярват, че Конгресът ще похарчи средства за смислени инфраструктурни проекти.

Един от резултатите от подобна политика може да бъде унищожаване на доверието във фискалното бъдеще на Америка. Липсата на доверие може да доведе до още по-голяма липса на доверие и това да се превърне в порочен кръг.

Когато хората започнат да губят вяра във финансовата сила на страната, те ще преместят инвестициите и иновациите си другаде, с което нещата ще се влошат още повече и ще се прогонят още повече бизнеси. Последните данни сочат, че американските компании имат забележителни печалби, но вместо да инвестират в САЩ и да създават работни места, те предпочитат да трупат кеш.

Двете противопоставящи се идеи виждат по различен начин дори същността на човешката природа.

Кейнсианският модел разглежда хората по-скоро като икономически субекти, чието макроикономическо поведение може да бъде описано с уравнение. Европа предпочита да приема хората като психологически субекти, чието индивидуално поведение може да бъде разбрано, но не и лесно предсказано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
плюс това Великобритания до съвсем скоро правеше каквото и Америка . сега решиха друго като видяха ,че това не работи . орязването на разходи по време на криза никога не е било надеждна иконом. политика . както и печатането на пари . трябва да има стимули за икономиката от страна на държавата . в наука , нови технологии , инфраструктурни проекти и образование . ние какво правим в БГ? точно обратното .... така не се излиза от кризата .... отново правим МЕГА глупости....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
никой не е на прав път. Европа затяга колана защото няма друг избор понеже държавните дългове излезнаха извън всякакъв контрол . Американците пък са на път да се затрият сами и да доведат долара до тоталното му изчезване . печатането на пари никога не е работило .като цяло обаче Германия , Швейцария и Австрия са в най-добро икономическо състояние от Западния свят . Германия иска да затяга фиска защото се измъкна от кризата първа заради изключително силната си икономика . само че другите държави едва ли са в толкова добро състояние за да го направят . не случайно самият Сорос предупреди за възможността от дефлационна спирала в ЕС ако Германия продължи с настояването си намаляване на разходите. просто другите държави не са в добро състояние. в България правим още по -голяма глупост- нямаме чак толкова голям държавен дълг ,но за сметка на това орязването на разходите ще доведе (то вече доведе) до тотален срив в икономиката на страната .Ние пак излизаме най-зле .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 13 години
Двете мерки небива да се разглеждат самостоятелно в комплекс който би трябвало да действа в различни переспективи :1. В краткосрочен план неможете да минете без кенсианските мерки за стимулиране на потреблението, просто ограничаването на разходите не са толкова бързи като ефект .2. В средносрочен план не можете да минете само с кенсиански мерки защото ще затънете в дълговото блато - най чест пример е Япония от 90-те , мисля си че Америка се е запътила натам . Мисля че Европа е на прав път : в краткосрочен план стимулира потреблението / спомнетеси програмите за подпомагане при закупуване на автомобили / а в средносрочен и дългосрочен план ограничава разходите за да стимулира инвестициите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Не е само пропаганда. Засега изглежда така защото не може да се направи рязък завой, но Германия и Франция натискат здраво за затягане на фиска. Т.е. решението за този курс в Европа е взето наскоро и още не е заработило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
nikolait
преди 13 години
и все пак големите играчи трупат кеш (имаше статия за милиардите на CISCO. Microsoft и други). Защо трупат кеш дори бедните българи, а не инвестират?! Ето това не може да обясни теорията на Кейнс. Да не забравяме, че "новият курс" на Рузвелт идва след изборите през 1934 година, а не през 1929-30 и тн. И просто тогава има нова вълна на растеж(вкл. в Европа), която се свързва с политическата стабилизация от идването на силен президент в САЩ с ясен план и "силен лидер" в Германия, което връща доверието на хората и бизнеса в бъдещето и инвестициите и иновациите вървят с пълна сила, доро в БГ след 1934 година. Същото е и сега - не може с лидери и полит. експерименти като Обама, Меркел и Сарко-зи(че и ББ и Мони Д.) да вървят нещата. ПРосто чака се новият световен политик със съвременния "NEW DEAL".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Dror
преди 13 години
Namaliavaneto na razhodite v Evropa e pove4e propaganda - naprimer novia budget na EU e po-goliam ot minalogodishnia - sashtoto e i s GermaniaKato tsialo USA ima dosta po nisko nivo na dalga ot EU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
DanilOlivo
преди 13 години
Тъй като "Кейнсианството е анти-икономическа теория, страните които я следват не ги чака нищо добро. Но и доката Англия не премахнат програмите си за безработни, няма как да постигнат растеж, а ще тънат в дългове и оттам в неминуема рецесия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
m50
преди 13 години
Приказката 'бели пари за черни дни' не е случайна, а е следствие от хилядолетен опит на хората. Затова държавата трябва (хората също) да трупа излишъците по време на растеж и да инвестира по време на застой. Тогава колебанията на пазарите биха били в разумни граници без да създават паники. Правилото е просто но е трудно да се спазва ежедневно, точно както десетте Божи заповеди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
all_trader
преди 13 години
заглвието е много подвеждащо . Европа, като изключим Германия , Австрия и Швейцария харчеше разточително години наред . от къде мислите тези колосални държавни дългове? сега когато ножа опря до кокала почват да свиват разходите ,защото видяха ,че няма друг вариант . трупането на дългове не води до никъде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
all_trader
преди 13 години
Англо-сасксонският модел на капитализъм се оказа една голяма заблуда. когато трябяше да пестят англичаните харчиха разточително , сега когато трябва да налеят те пестят . това единствено ще доведе до задълбочване на кризата. Великобритания със сигурност не е добро място за живот в близките години . обречени са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още