IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай към САЩ: Не превръщайте юана в изкупителна жертва

Вероятността САЩ да обяви Китай за валутен манипулатор в днешния си доклад за валутните практики на основните му търговски партньори изглежда малка

10:43 | 15.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай към САЩ: Не превръщайте юана в изкупителна жертва

Съединените щати не трябва да превръщат юана в изкупителна жертва заради собствените си вътрешни икономически проблеми, заяви днес говорителят на Министерството на търговията на Китай Яо Дзиен.

Часове преди САЩ да вземе решение дали да обяви официално Китай за валутен манипулатор, Яо Дзиен посочи, че не е справедливо да се критикува юана, само защото Китай има голям търговски излишък.

По време на редовния брифинг на министерството на търговията той посочи, че правителството в Пекин е отговорно и ще продължи с валутната реформа, съобразявайки се с вътрешните условия в страната.

Ако САЩ обяви Китай за валутен манипулатор, търговските връзки между двете най-големи икономики в света може да се влошат, пише CNBC.

Министерството на финансите на САЩ е задължено по закон да издава два пъти в годината доклади за валутните практики на най-големите търговски партньори на САЩ. Те излизат на 15 октомври и 15 април всяка година.

Възможни сценарии

Финансовото министерство на САЩ не определя Китай за манипулатор

Ако администрацията на американския президент Барак Обама се въздържи и не посочи Китай за валутен манипулатор, това може да съхрани неспокойния мир между двете страни в период, в който финансовите пазари са обезпокоени от засилването на търговското и валутно напрежение.

Ако Пекин се размине с обвинението обаче администрацията на Обама ще изглежда безсилна да се справи с проблема малко преди междинните избори в страната на 2 ноември.

Американският Конгрес вече прие закон за санкционирането на вноса на страните, чиито валути счита за фундаментално подценени. Законът трябва да се гласува и в Сената, след което да се подпише от Обама, за да влезе в сила. Ако финансовото министерство не обяви Китай за манипулатор, това може да обезкуражи Сената да гласува валутния законопроект.

Според американския министър на финансите Тимъти Гайтнър обявяването на Китай за манипулатор ще доведе единствено до консултации с Пекин. Той отбеляза през миналата седмица, че САЩ се опитват да разрешат проблема двустранно и чрез посредничеството на Международния валутен фонд.

Въпреки това мнозина откриха промяна в тона на Гайтнър миналата седмица, когато той се оплака, че поведението на Китай обезкуражава други страни да разрешат на валутите си да поскъпнат. Това добави несигурност в очакване на днешното решение на финансовото министерство.

Ако правителството на САЩ се въздържи от обявяването на Китай за валутен манипулатор, това ще даде зелена светлина за продажбите на долари и покупките на азиатски валути от облекчение, че спорът между САЩ и един от основните му кредитори се е разминал.

Финансовото министерство на САЩ отлага публикуването на доклада

Гайтнър би могъл и да забави издаването на доклада, точно както постъпи през април, за да даде повече време на Китай да действа самостоятелно и да повиши курса на валутата си.

Предстоящите срещи на Г-20 през октомври и ноември предоставят извинение за евентуалното отлагане на доклада, макар че би било необичайно за финансовото министерство да обяви забавяне на доклада в самия му ден на публикуване.

Този вариант ще купи време администрацията на Обама, за да види какво ще направо Китай. Юанът се е повишил с около 2,5%, откакто Китай направи по-гъвкав курса му на 19 юни. Ако той продължава да расте, Гайтнър може да изтъкне пред Конгреса, че Пекин е поел ангажимент за реформа.

Гайтнър може да отложи издаването на доклада до края на годината с аргумента, че иска да оцени какъв е напредъка на Китай във валутната реформа. Това ще прехвърли тежестта върху Сената да реши как да процедира с валутния закон.

Отлагането на доклада ще има неутрални или негативни последици за долара, защото предполага, че правителството на САЩ очаква споразумение за по-силна китайската валута по време на предстоящата среща на Г-20.

Финансовото министерство на САЩ обявява Китай за валутен манипулатор

Съдейки по миналото, това е най-малко вероятната опция. Финансовото министерство на САЩ не е обявявало никоя страна за валутен манипулатор от юли 1994 г., когато администрацията на президента Бил Клинтън обвини Китай за това.

Въпреки това Белият дом засили натиска върху Пекин през последните седмици да ускори поскъпването на юана. Министерството на финансите засили и сътрудничеството в тази посока с други страни от Г-20.

Ако Вашингтон обяви Китай за валутен манипулатор преди срещата на Г-20 на 22 октомври, китайското правителство може да приеме това като провокация, което излага на риск шансовете за сътрудничество по въпроса между двете страни.

Щатският долар и японската йена биха спечелили при този сценарий, защото ще се засили търсенето на по-нискорискови активи заради опасността от обтягане на икономическите взаимоотношения между САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Проблемите на САЩ не са само с Китай. БВП на САЩ все повече се концентрира, вместо да се разпределя по-равномерно и това води до сериозни обществени проблеми. Намаляването на вътрешното потребление е в пряка връзка с неравномерното разпределение на БВП - увеличават се бедните, които намалямат покупките, увеличават се и богатите, които така или иначе са достигнали горния праг на потребление си. Добре ще е, ако ФЕД и ЕЦБ координирано работят за постепенно постигане на равновесна точка с юана. Силовите методи са неефективни, защото Китай се чувства в силна позиция, а позициите още на Индия, Бразилия, Русия също не са за пренебрегване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още