IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без стимули пазарът на труда ще се възстанови чак през 2015 г.

За да се неутрализира ефектът от икономическата криза, в развитите страни са нужни повече от 8 млн. нови работни места

10:06 | 02.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Без стимули пазарът на труда ще се възстанови чак през 2015 г.

Създаването на работни места трябва да бъде заложено в сърцето на плана за икономическо възстановяване, тъй като негативният ефект от високата безработица се влошава, се казва в доклад на Международната организация по труда (МОТ), цитиран от CNBC.

„Нови облаци се появиха на хоризонта на заетостта и перспективите се влошават значително за много страни“, се посочва в документа.

Без промени в сегашните правителствени политики, възстановяването на пазара на труда до нивата от преди кризата в развитите страни ще бъде забавено до 2015 г., се казва в изследването. При предишната си прогноза МОТ посочваше 2013 г.

Нивото на заетост както в развиващите се, така и в развитите страни отново расте, но все още, за да се неутрализира ефектът от икономическата криза, са нужни повече от 8 млн. нови работни места.

Колкото по-дълго трае икономическият спад, без правителствата да полагат значителни усилия за създаването на нови работни места, толкова повече ще се задълбочава проблемът, казват от МОТ. „Колкото е по-дълга рецесията на пазара на труда, толкова ще е по-трудно за безработните да започнат нова работа“.

„Почти 40% процента от търсещите работа в развитите страни са безработни от повече от година и затова са изложени на сериозни рискове от деморализация, загуба на самочувствие и психически проблеми“, се казва в доклада, който обобщава данни от 35 страни.

Младите хора са засегнати най-силно от безработицата, допълват от МОТ.

МОТ препоръчва на правителствата да заздравят „политиките, стимулиращи заетостта“. Много страни прекратяват мерките за стимулиране на икономиката, които бяха въведени, за да се предотврати задълбочаването на рецесията, и това влошава негативната перспектива на пазара на труда, се казва в доклада.

Друг фактор, влошаващ ситуацията, е фактът, че фундаменталните проблеми, стоящи зад кризата, все още не са разрешени, посочва от организацията.

Докладът предупреждава и за растящите нива на частния дълг в много развити страни „Комбинацията от икономически растеж, стимулиран от нарастващ частен дълг в определени развити страни, и растеж, стимулиран от износа в големите развиващи се страни, се оказва ахилесовата пета на световната икономика“, се казва в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Pitashtia
преди 13 години
Тази криза няма да си отиде така лесно. Тя ще продължи 20-30 години и ще завърши с нов икономически ред.Предстоят колосални промени, защото разходите за повишаване произвидителността на труда вече нямат достатъчна възвращаемост. Перпетумикономикус е утопия и растежът на световната икономика ще бъде все около нулата. А когато няма растеж забогатяването е възможно само чрез грабеж. Прие положение, че световното богатство не расте, как е възможно елита да богатее. Единственият начин е самоизяждане, защото капиталът е като акула и няма насита, нито може да спре защото ще умре от задушаване. Това е като да накараш някой да търкаля свежна топка нагоре по склона. Така, че сезифофски щеса усилията оттук нататтък за възтановяване на растежа и работните места. Това ще е възможно само в развиващите се икономики, но и там до време, защото ресурсите на са неизчерпаеми.Или ще се стигне до войни или до нов икономически и политически ред, за който световният елит не е готов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Г,П,
преди 13 години
Глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още