IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ изостават от Бразилия, Китай и Индия като инвестиционна дестинация

Мненията на инвеститорите дали американският облигационен пазар е балон са разделени по равно

17:22 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ изостават от Бразилия, Китай и Индия като инвестиционна дестинация

Въпреки че САЩ запазват челната си позиция като най-предпочитано място за инвестиции сред развитите страни, най-голямата икономика в света изостава от развиващите се пазари в Бразилия, Китай и Индия, показва проучване на Bloomberg.

Преди три месеца в Bloomberg Global Poll по този показател САЩ са класирани на първо място. Наред с отслабващата привлекателност на американските пазари, в най-новото изследване инвеститорите прогнозират, че Федералният резерв вероятно ще предприеме допълнителни мерки за насърчаване на икономиката.

В допитването, проведено на 16 и 17 септември, са участвали 1408 инвеститори, анализатори и брокери от цял свят. В класацията за най-добра инвестиционна дестинация за 2011 г. те поставят САЩ на четвърто място след Бразилия, Китай и Индия.

Икономическата ситуация в САЩ „определено е неустойчива и оркестрираните опити нещата да се представят в розова светлина се приемат с все по-малко доверие на международните пазари“, казва Ерик Краус, главен стратег на Otkritie Brokerage House в Москва. „Можете да забавите, но не и да предотвратите последствията от раздувания с десетилетия кредитен балон“.

Икономическите доклади, публикувани след юни, показват, че растежът на американската икономика се забавя до 1,6% през второто тримесечие на годината от 3,7% през първото тримесечие. През последното тримесечие на 2009 г. БВП на САЩ се повишава с 5%.

Очакванията за растежа на американската икономика през следващата година са понижени до 2,5% от прогнозираните през юни 2,9%, разкрива проучването.

От юни щатските индекси бележат ръст. От 3-ти юни Standard & Poor’s 500 е спечелил 3,62%, докато бразилският Bovespa Index се е повишил с 10,56%, а индийският Bombay Stock Exchange Sensitive Index - с 10,44%.

Американските индекси все пак се представят по-добре от китайския Shanghai Stock Exchange Composite Index, който е нараснал с едва 1,41%.

„Аз мисля, че САЩ ще се оправят, но не и през следващите 6 до 12 месеца“, казва Томас Кнудсен, главен брокер на OW Supply & Trading в Копенхаген.

Според две трети от инвеститорите до края на годината Фед допълнително ще облекчи валутната си политика чрез интервенция на облигационните пазари Също толкова инвеститори са на мнение, че тази политика няма да допринесе за растежа на американската икономика.

Като цяло инвеститорите поставят добра оценка на Централната банка. 57% смятат, че политиката й е „общо взето правилна".

Шефът на Фед Бен Бернанке се приема с добро око от 71% от допитаните, спрямо 67% през юни. Той е поставен на първо място в класация от осем глобални лидери, включващи американския президент Барак Обама, германския канцлер Ангела Меркел, президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и други.

Едва един от шестима инвеститори вярва, че състоянието на американската икономика се подобрява, въпреки че 45% я определят като „стабилна“. 37% от инвеститорите са на мнение, че положението се влошава.

Изследването показва, че доверието в долара е спаднало. През юни 63% от инвеститорите са вярвали, че американската валута ще се повиши спрямо еврото през следващите три месеца. Сега мненията са разделени по равно – 34% залагат на по-силен долар до края на годината, 32% не очакват промяна, а 30% смятат, че доларът ще изгуби позиции.

Инвеститорите вярват, че САЩ ще избегнат най-лошите сценарии. 7 от 10 инвеститори вярват, че рискът от двойна рецесия в САЩ е малък или не съществува, докато 6 от 10 инвеститори са на мнение, че рискът САЩ да преживее „изгубено десетилетие“ на слаб или нулев растеж по модела на Япония е минимален.

„Има малък черен облак на хоризонта, но най-лошото едва ли ще се случи сега“, казва Ан Селзър, президент на Selzer & Co.

Все пак инвеститорите са изнервени от рекордния бюджетен дефицит на страната. 53% виждат голям или умерен риск, че дефицит с такива размери ще предизвика криза в доверието през следващите две години и че това би се отразило в "драматично повишаване“ на дългосрочните лихвени проценти.

Ако администрацията не успее да инициира правдоподобен план за редуциране на дефицита в дългосрочен план или Конгресът не приеме предложената от Обама отмяна на данъчните облекчения за най-богатите американци от времето на Буш, пазарните настроения могат да се обърнат срещу щатския дълг, посочва Дитер Бъчхолз, инвестиционен директор на Falcon Private Bank в Цюрих.

„Когато международните пазари осъзнаят, че усилията на администрацията да балансира бюджета си са безплодни, аз мисля, че тогава ще настъпи криза в доверието“, казва Бъчхолз.

През юли бюджетната комисия към Белия дом прогнозира, че федералният дефицит ще достигне рекордните 1,47 трилиона през 2010 г. и 1,42 трилиона през фискалната 2011 г., която започва на 1-ви октомври.

Мненията на инвеститорите по въпроса дали американският облигационен пазар е балон са разделени по равно. 49% от допитаните смятат, че след 6 месеца доходността по щатските ДЦК ще е по-висока, докато 26% са на мнение, че ще се понижи.

Виждането за американския фондов пазар като цяло е оптимистично. 49% от инвеститорите очакват през следващите 6 месеца S&P 500 да се повиши, докато 28% смятат, че индексът ще изгуби позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още