IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задължителни ли са за инвеститорите борсово търгуваните фондове?

Дори да се въздържи от тях през следващите 5-10 години, инвеститор с диверсифицирано портфолио от традиционни фондове пак би могъл да постигне инвестиционните си цели

08:19 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Задължителни ли са за инвеститорите борсово търгуваните фондове?

„Революцията“ на борсово търгуваните фондове (ETFs), която е в ход през последните повече от десет години, достигна нов връх с първата по рода си инвестиционна конференция по темата, организирана от компанията Morningstar, коментира MarketWatch.

ETFs са взаимни фондове, които се търгуват като акции. Повечето са базирани на индекси и имат предимство спрямо традиционните фондове по отношение на разходите и данъците.

С еволюцията на борсово търгуваните фондове мнозина предполагаха, че те ще изместят по пазарен дял традиционните. Същевременно много инвеститори почувстваха, че трябва да предприемат подобна стъпка, за да не пропускат възможността.

Morningstar, която е сред водещите компании за финансови данни, отдавна провежда годишни инвестиционни конференции за традиционните взаимни фондове. Новата инициатива, посветена на борсово търгуваните фондове, доказва, че поне засега не е наложително средният инвеститор да се включва в тях.

Всъщност истинският въпрос за инвеститорите е не кой точно фонд да изберат, а кой ще управлява парите им.

Години наред Джак Богъл, основател на групата от фондове Vanguard, критикува ETFs, посочвайки, че дори дългосрочните инвеститори са неспособни да устоят на изкушението да ги търгуват, с цел да избегнат и най-малките пазарни колебания по протежение на инвестиционния си хоризонт.

Големият проблем може би не е толкова в търгуването на борсовите фондове, колкото в това, че, както индивидуалните инвеститори, така и техните финансови консултанти винаги гравитират около продукти, които претендират да са „нови или подобрени“.

Като прибавим към това и общото недоволство от традиционните фондове, които са неспособни да осигурят приемлива доходност при неблагоприятни пазарни условия, получаваме всичко необходимо за „революцията“ на ETFs.

Борсовите фондове дават на обикновения инвеститор възможност да формира портфейл по начина, по който го правят институционалните инвеститори, заради по-ниските разходи и данъчните предимства.

Това, което е било във фокуса на конференцията, е колко още път трябва да извървят борсово търгуваните фондове, преди да се превърнат в основен избор за средния инвеститор.

Лий Кранефус, бивш ръководител на Barclays Global Investors, е заявил, че кредото на компанията, когато е започвала бизнеса с ETFs чрез марката iShares, е било да не позволяват на хората да правят инвестиции, неподходящи за тях, тъй като ще имат лош опит и повече няма да се върнат като клиенти.

Обикновеният инвеститор също трябва да следва подобно кредо и да не инвестира в борсови фондове, към които „не принадлежи“, за да избегне разочарованието.

Макар че борсовите фондове имат технически предимства, те очевидно не са за всеки. Търгуването с тях като с акции означава, че се плащат комисиони при покупка и продажба, въпреки че много от големите ETFs се търгуват без транзакционни разходи.

Налага се изводът, че светът на борсово търгуваните фондове еволюира, като експертите все още трупат познания и опит.

Няма причина да се страни от продукти, ако те са подходящи, но инвеститор с диверсифицирано портфолио от традиционни фондове може да се въздържи от борсово търгуваните през следващите 5-10 години, да преоцени „революцията“ им, когато тя завърши, и пак да постигне инвестиционните си цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още