IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Goldman: Борсите в развиващия се свят ще имат $80 трлн. капитализация през 2030 г.

Китайският пазар ще бъде най-голям в света, като ще превишава капитализацията в САЩ

16:32 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman: Борсите в развиващия се свят ще имат $80 трлн. капитализация през 2030 г.

Пазарната капитализация на борсите в развиващите се страни може да нарасне повече от 5 пъти до 80 трилиона долара през следващите две десетилетия. Така тя може да надхвърли тази на развитите страни, а Китай вероятно ще се превърне в най-големия фондов пазар на планетата, прогнозира Goldman Sachs Group Inc., съобщава Bloomberg.

По-бързата икономическа експанзия и развитието на фондовите пазари могат да повишат дела на развиващите се страни в световната пазарна капитализация до 55% през 2030 г. В момента той е 31%, посочват стратезите на Goldman Sachs.

Институционалните инвеститори от развитите икономики вероятно ще придобият активи на развиващите се пазари с нетна стойност от 4 трилиона долара, разширявайки дела на книжата от този тип пазари в портфейлите си до 18% през 2030 г. от 6% сега, казва Тимъти Мо, главен стратег на Goldman Sachs.

„Основните причини за това са бързия икономически растеж и узряването на фондовите пазари, които сега са в ранна фаза на развитие“, казва Мо. „Институционалните инвеститори от развития свят трябва да придобият повече активи от развиващите се фондови пазари“.

 

Индексът на развиващите се пазари MSCI Emerging Markets Index е нараснал повече от два пъти от създаването си през 2000 г., докато индексът на развитите страни MSCI World Index е изгубил около 21%. Според прогноза на Международния валутен фонд БВП на развиващите се страни се очаква да нарасне с 6,4% през следващата година в сравнение с 2,4% за развитите страни.

Перспективите за по-бърз икономически растеж карат инвеститорите да влагат пари във фондове от развиващия се свят, въпреки че за последните 14 седмици са изтеглили 6,87 млрд. долара от пазарите на развитите икономики, разкриват данни на EPFR Global.

MSCI Emerging Markets Index, който отразява развитието на фондовите пазари в 21 развиващи се страни, е нараснал с 1,2% през тази година, докато MSCI World Index е изгубил 4,2% поради опасения, че стагнацията на трудовия пазар и ограничаването на бюджетните разходи на силно задлъжнелите правителства ще спъне икономическото възстановяване в САЩ и Европа.

Индексът на развиващите се икономики има 14,2 среден коефициент цена/печалба на акция, докато при MSCI World това съотношение е 15,1, показва изследване на Bloomberg.

MSCI China Index, включващ активи, търгувани в Хонконг, през тази година е изгубил 3,4%, докато Shanghai Composite Index, който е съставен главно от активи, търгувани в континентален Китай, се е разделил с 18%.

През 2030 г. пазарната капитализация на китайските активи може да достигне 41 трилиона долара спрямо 5 трилиона днес и се очаква да надхвърли прогнозираните за САЩ 34 трилиона, казва Мо.

„Пазарната капитализация на развиващия се свят може да нарасне чувствително“, посочва Мо. „Пред инвеститорите, финансовите посредници и корпорациите от развитите страни ще се разкрият значителни възможности от това разместване на пазарния релеф“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още