IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кой какви мерки взима за борба с бюджетните дефицити?

Вижте действията на страните от ЕС, които не са част от еврозоната, при борбата с кризата

11:08 | 07.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кой какви мерки взима за борба с бюджетните дефицити?

Глобалната финансова криза сложи в дневния ред на всички страни по света трудностите с бюджетните дефицити. Причината за това са проблемите, които предизвиква финансирането на дисбалансите, и опасността от невъзможност за посрещане на задълженията на отделните страни.

Именно тази опасност бе в основата на гръцката криза, която постави страната на ръба на банкрута и предизвика необходимост от мащабна международна помощ за спасяването на Гърция.

Срещу спасителната помощ от 110 млрд. евро Гърция е принудена да съкращава значително разходите си с цел постигане на заложените от Международния валутен фонд и Европейската комисия цели. Редуцирането на дефицита трябва да се случи независимо от желанието на населението и правителството на Гърция, защото в противен случай помощта за страната ще бъде спряна.

За да избегнат съдбата на Гърция, а и за да постигнат заложените от ЕС правила за недопускане на бюджетен дефицит от над 3 на сто от брутния вътрешен продукт, много европейски държави започнаха да затягат колана и да реформират разходите си.

На много места данъците бяха повишени, а заплатите в публичния сектор – свити. Обсъжда се увеличаване на пенсионната възраст, както и допълнително облагане на сектори, които засега са оставали встрани от данъчната система.

Сравнение, направено от Ройтерс, показва какви мерки взимат различните страни, за да се борят с отрицателните салда в бюджетите си. В него са разгледани намеренията на правителствата в някои от европейските страни, които са извън рамките на еврозоната и които трябва да вземат мерки за ограничаване на дефицитите си.

Така например за България е посочено, че страната ни е била принудена да отложи плановете си за приемане на еврото и членство в еврозоната, повод за което даде ревизията на бюджета за миналата година. Той разкри скрити разходи, които доведоха до значително увеличаване на отрицателното бюджетно салдо.

Новата прогноза на правителството е през тази година бюджетният дефицит да стигне 4,8 на сто от БВП заради отложени плащания към бизнеса и допълнителните разходи, необходими за здравеопазване и инфраструктура.

Основният проблем тук обаче са понижаващите се приходи в бюджета. Заради тях бяха обсъждани редица мерки, повечето от които обаче едва ли ще повлияят на салдото. В материала се казва, че основна мярка за борба с дефицита е планираното намаление на бюджетните разходи с 900 млн. лв., което трябва да стане чрез орязване на бюджетите на министерствата.

Намерението на правителството е бюджетният дефицит да бъде свит до 2,5% от БВП през 2011 година.

Вижте как останалите страни се борят с бюджетните си дефицити

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
1914
преди 13 години
като гледам на колко места е вдигнато ддс-то, при това колко драстично, някак си мисля, че точно това ни чака и нас като стане ясно, че паричките не стигат.за пенсионната реформа вече от доста време си ни гласят за по-висока възраст и тностава само да почнем масовото съкращаване в публичния сектор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още