IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не икономиката, а политическата несигурност в САЩ задържа пазара

Инвеститорите са пасивни с оглед предстоящите избори за конгрес през ноември

00:14 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Не икономиката, а политическата несигурност в САЩ задържа пазара

Въпреки всички притеснения относно слабата щатска икономика, бизнесът и инвеститорите имат още по-серизна причина да са предпазливи тези дни, и това е политическата бъркотия във Вашингтон.

”Бизнесът, особено малкият, не знае какви разходи го очакват, заради евентуалните промени в политиката”, заявява за CNBC Дейвид Коутак, основател на Cumberland Advisors.

”Половината от американската икономика е в застой заради тази голяма несигурност, идваща от Вашингтон”, смята той.

Инвеститорите също са пасивни с оглед предстоящите избори за конгрес през ноември и възможността за резки промени в политиката след това. Според анализаторите те могат да засегнат данъчните намаления от времето на Буш, здравната реформа или бюджетния дефицит.

Пазарът всъщност се движи настрани цяло лято, като индексът S&P 500 е на практика без промяна от 25 май. Междувременно инвеститорите изоставиха акциите и вложиха парите си в облигации.

„Приината да тъпчем толкова време на едно място не е икономическа”, смята и Надав Баум, вицепрезидент в BPU Investment Management. „Изборите през ноември и съдбата на данъчните намаления карат хората да странят от акциите.”

Някои пазарни специалисти, като Кейт Спрингър, президент на Capital Financial Advisory Services, смятат, че инвеститорите биха предпочели законодателната безизходица от средата на 90-те, когато тогавашният президент Клинтън се бореше с контролиран от републиканците конгрес.

Всъщност Спрингър превижда силен ръст на пазара ако републиканците успеят да спечелят поне една от камарите на конгреса.

Междувременно инвеститорите се опитват да надхитрят пазара, купвайки на дъната, за да продадат на върховете, и инвестирайки максимално в облигации.

Мнозина от тях се опитват да предугадят действията на Федералния резерв (централната банка на САЩ), който продължава с мерките за вливане на ликвидност в икономиката, смята Коутак.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още