IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кругман: Всичко сочи към необходимостта от още стимули в САЩ

Според икономиста щатската икономика се нуждае от втора правителствена програма за насърчаване на растежа с мащабите на тази от февруари 2009

11:07 | 31.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кругман: Всичко сочи към необходимостта от още стимули в САЩ

Известният американски икономист и носител на Нобелова награда за икономика Пол Кругман призова за пореден път американското правителство да отпусне допълнителни стимули за икономиката. 

В интервю пред CNBC той заяви, че американската икономика се нуждае от втора правителствена програма за насърчаване на растежа, която да е поне толкова мащабна, колкото одобрените през февруари 2009 г. мерки.

Според Кругман всички икономически данни и състоянието на финансовите пазари в момента сочат към необходимостта от повече стимули за икономиката, която остава в лошо състояние заради високата безработица.

Преобладаващите мнения на анализатори обаче са, че нова програма за насърчаване на икономиката е малко вероятно да бъде предложена в най-скоро време заради наближаването на междинните избори за Конгрес в САЩ.

Пол Кругман обаче предупреждава, че ползата от първия пакет мерки вече отшумява, като ефектът им е бил най-осезаем през последното тримесечие на 2009 г.

Той посочва, че рекордно ниските лихвени проценти по американските държавни ценни (ДЦК) книжа са знак, че американското правителство не бива да се тревожи за своя голям бюджетен дефицит. Според икономиста правителството на САЩ трябва без колебание да се възползва от тези ниски лихви, за да привлече средства от финансовите пазари, с които да финансира важни за икономиката проекти.

Професорът по икономика си обяснява рекордно ниската доходност на щатските ДЦК със страховете на инвеститорите от възможността за поява на дефлация и слаб растеж на икономиката за продължителен период от време.

Допълнителните стимули според него могат да дойдат под формата на данъчни облекчения, които да са насочени не към заможните американци или големите корпорации, а към заплатите на обикновените американци.

Пол Кругман получи нобелова награда за икономика през 2008 г. заради приноса си за разясняването на структурата на международната търговия и географската концентрация на богатство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
Един читател беше казал, че той е ярко доказателство за обезценяването на Нобеловата награда Той посочва, че рекордно ниските лихвени проценти по американските държавни ценни (ДЦК) книжа са знак, че американското правителство не бива да се тревожи за своя голям бюджетен дефицит.Това е направо глупаво - извинявам се за езика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
Тоя Кругман докога ще се прави на луд. Доходността по ДЦК е ниска, защото ФЕД ги изкупува. И дава пари на големите банки на 0%, за да купят те бондове, които им носят 3-4%. Без тази намеса 10-годишните бондове вече щяха да носят 15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още