IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от консервативната контрареволюция за икономиката

Ползите от реформите, предприети от американските и британските политици през 80-те, изглежда са на изчерпване

08:07 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Последиците от консервативната контрареволюция за икономиката

Консервативната контрареволюция*, която се свързва с имената на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, започна преди около три десетилетия. Голямата рецесия от 2008 и 2009 г. обаче почти сигурно ще постави нейния край, а икономическите промени, които предстоят, са все още неясни, пише Financial Times.

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в шестте най-големи икономики с висок доход в света – САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция и Италия, говорят красноречиво за последиците от икономическата политика на Рейгън в САЩ и Тачър във Великобритания.

Те показват, че САЩ остават най-продуктивната голяма икономика в света през последните повече от 100 години. Дори и в своя пик през 1991 г. японската икономика генерира БВП на глава от населението в размер на 89% от този на САЩ, след което следва значително понижение през 90-те години.

В Германия, Франция и Италия също се наблюдава значителен спад на БВП на глава от населението през този период в съпоставка с този на САЩ. Великобритания единствена сред петте страни успява да увеличи своя БВП на глава от населението в сравнение с нивата му в САЩ от 1990 г. насам.

Това със сигурност показва, че реформите, предприети от американските и британските политици, носят ползи на двете икономики.

САЩ и Великобритания са страните с най-високо темпо на нарастване на БВП на глава от населението в периода между 1980 и 2009 г. Но има и други интересни тенденции. На първо място се забелязва, че скоростта на растеж на БВП на глава от населението постепенно намалява във всички страни, като единствено Япония отбелязва по-бързи темпове на растеж между 2000 и 2007 г., отколкото през 90-те години.

На второ място Япония се изравнява със САЩ по ръст на БВП на глава на населението през последните десет години, а в същото време показателят нараства с по-малко от 1% годишно в Германия, Италия и Франция за същия период.

На пръв поглед консервативната контрареволюция изглежда е допринесла за някои подобрения в изоставащите дотогава икономики на САЩ и Великобритания. Но формулата й е започнала да губи ефективност през 2000 г., и то най-вече в САЩ.

Това загатва, че доброто икономическо представяне на САЩ и Великобритания през последните 30 години може да се окаже заблуждаващо.

Първата причина за това се крие в силното разрастване на финансовия сектор в двете страни и свързаното с него задлъжняване на потребителите, което изиграва голяма роля за растежа на двете икономики.

Финансовият сектор създава пари и кредити не само за да печели от такси и комисиони, но и финансира бума в строителния сектор там, който причини кредитната криза през 2007 г. През следващите десет години обаче в двете страни вероятно ще се появи тенденция на намаляване на задлъжнялостта в потребителския и финансовия сектор.

В същото време възможностите за задлъжняване в публичния сектор също ще стигнат своя политически и икономически лимит. Тази комбинация от фактори може да направи икономическото представяне на двете страни да изглежда подобно на това на Япония през 90-те години с хронично слабо вътрешно потребление.

На второ място, САЩ и Великобритания имат големи дефицити по текущите си сметки през последните няколко десетилетия. Според Андрю Смитърс от базираната в Лондон изследователска компания Smithers & Co това е позволило на двете икономики да растат бързо, въпреки сравнително ограничените инвестиции във физически капитал. През следващите десет години обаче този процес може да се обърне.

Това означава, че спестяванията и инвестициите трябва да се увеличат значително за поддържането на досегашните темпове на общ икономически растеж. В противен случай увеличаването на БВП на глава от населението там ще се забави повече и може да се окаже, че следващото десетилетие принадлежи на страни като Германия и Япония.

* „Консервативната контрареволюция” е термин, с който американският писател и политолог Стивън Хауърд кръщава политическите и икономическите промени по време на управлението на американския президент от Консервативната партия Роналд Рейгън

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още