IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите сгрешиха за мащаба на кризата в Европа

Новините от Европа далеч не са идеални, но играчите на пазара които заложиха прекалено агресивно срещу еврото сега плащат за прекаления си песимизъм

19:54 | 13.08.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите сгрешиха за мащаба на кризата в Европа

Данните според които през второто тримесечие европейската икономика е отбелязала най-силния си ръст за последните четири години дават добър урок на фондовия пазар - урок който все още не е научен - никога не изпадайте в паника, пише MarketWatch.

Все пак трябва да си спомним, че именно април – юни беше периодът, когато мнозина пазарни анализатори бяха почти убедени, че испанците ще се върнат към песетата (старата си валута), а Германия ще окупира някой и друг гръцки остров. В същото време единствената тема за разговори на Wall Street беше рецесията.

Както обикновено се случва, пазарът беше на половина прав. Страните от периферията на еврозоната бяха наистина в отчайващо финансово положение и за да избегне фалит Гърция беше принудена да приеме спасителен пакет от 110 млрд. евро, събран преди всичко от германските и до някаква степен от американските данъкоплатци. В резултат на положените усилия страните от еврозоната сега имат достъп до финансова възглавница от 750 млрд. долара в случай, че изпаднат в подобни затруднения. По този начин облигационните пазари принудиха политиците да приемат мерки за ограничаване на бюджетните си дефицити, за каквито до този момент дори не си бяха помисляли.

Все пак пазарът подцени силата на Германия, чиято икономика отбеляза ръст от 2,2% за второто тримесечие на годината – най-силният от обединението на страната в началото на 90-те години.

Тези които се притесняваха от фискалните проблеми на Гърция, Португалия, Ирландия и Испания помогнаха за понижаването на курса на еврото, от чиято слабост се възползваха европейските износители, най вече, но не изцяло – Германия. Износът на страните от еврозоната за външни пазари се е увеличил с 18% за първата половина на годината.

Ако искате да се поучите от фискалното целомъдрие на Германия, може също да обърнете внимание и на други интересни аспекти на тевтонската финансова култура – задължителното присъствие на профсъюзни представители във всички бордове на директори на германски компании, както и изключително мащабните инвестиции в инфраструктура.

Въпреки германския ръст за второто тримесечие, остава въпросът на къде ще поеме икономиката от тук на сетне. Индустриални гиганти като Siemens AG и BASF трябва да изнасят някъде, но китайската икономика, да не говорим за тази на САЩ се забавят. Колкото до страните от периферията на еврозоната, те все още имат неприятности. Цената на застраховане на ирландския дълг се повиши чувствително през последната седмица, докато преструктурирането на гръцкия дълг все още не е изключено. Безработицата в Испания е достигнала зашеметяващите 20%.

Новините от Европа далеч не са идеални, но играчите на пазара които заложиха прекалено агресивно срещу еврото сега плащат за прекаления си песимизъм.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Стига некрофилия! Вървете да почивате, отпуснете се... Нищо ново не се случва. Махалото се люлее между двете крайности, както винаги се е люляло. Идеалният баланс е непостижим, затова и животът продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Ако ВСИЧКИ бяха дръпнали шоколада от устата на мързеливите Гърци може би имаше шанс за Европа но сега с това наливане в пясъците на пустинята и подхранването на византийците нещата според мен ще ескалират ... просто всяка страна дето ще започне да зори ще ревне за помощ от ЕС и да видим дали Германците ще им стигнат силите и сладкодумието на Меркел за да ги увещава да дават спестяванията си за разкоша на такива като Гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Словакия твърда в отказа си да помага на ГърцияБТА - 13 Август 2010, 15:56Словашкият премиер Ивета Радичова обясни днес отказа на Братислава да участва в европейската помощ за Гърция с факта, че никой не е помогнал на нейната страна да осъществи широкомащбните реформи в периода между 1998 и 2002 г., предаде агенция Франс прес, като се позова на интервю на Радичова, публикувано във в."Файненшъл таймс Дойчланд". "Нямахме никакви пари. Нашите съграждани бяха тези, които трябваше да понесат усилието и това не беше лесно. Но ние преодоляхме тази фаза благодарение на много болезнени и непопулярни реформи. Как искате да им обясня, че сега ние трябва да помагаме на тези, които не са готови да направят нещо самите те?", казва Радичова. Гръцкото правителство прие безпрецедентен план за икономии, за да оздрави държавните финанси в замяна на помощ от ЕС и МВФ. Но словашкият парламент, следвайки препоръките на правителството, отказа в сряда да участва в плана за финансова помощ за Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Пич, Гръцката икономика върви надолу от 21 месеца и няма перспектива скоро рецесията да приключи. Те не можеха да си плащат лихвите, когато икономиката беше във възход а какво според теб ще се случи сега когато кредита стана двоен а БВП продължава да пада ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Nabludatel777
преди 13 години
Защо само Гърция...? 20% безработица как ти звучат??? а какво ще стане с Ирландия... ??? Италия все още не е успяла да ограничи достатъчно проблемите си с харчовете... Нека не бъдем прекалени обтимисти...а реалисти. Лятото е по успешния и добър сезон за бизнеса и икономиката особенно на южното крило на ЕС....но идва есента , а после ... зимата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Пенчев
преди 13 години
Наистина прекалено апокалиптично звучаха някои анализатори,които тръбяха за разпад на еврозоната,изчезване на еврото и прочие ужаси.Но...Шансът Гърция да фалира според мен е 60:40 и ако това стане,изпитанията за Европа и нейните единство и солидарност ще са огромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още