IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: Безработица? Двойна рецесия? На кого му пука?

Инвеститорите са много по-чувствителни към „мечи“ аргументи, когато индексите са силни, околкото когато са слаби, коментира главеният икономист на Commerzbank

16:45 | 13.08.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Безработица? Двойна рецесия? На кого му пука?

„Притеснявате се за ипотечните фалити? Чудите се защо няма кредитиране за малкия бизнес и приемате за лош знак пониженото търсене на ресурси, забавянето на китайската икономика и съмнителното възстановяване в Европа? Ако е така, съветвам ви да не взимате присърце тези изтъркани проблеми“, коментира Йорг Крамер, главен икономист на Commerzbank AG в Лондон, цитиран от CNBC.

Подобни страхове витаят през цялото време. Единственото, което има значение обаче, когато ни застигне някоя от тези лоши новини, е какво е състоянието на самия пазар, защото инвеститорите са много по-чувствителни към „мечи“ аргументи, когато индексите са силни, отколкото когато са слаби.

„Когато пазарът е силен, чашата е наполовина празна, въпреки че, ако слушате „мечките“, ще решите, че е съвсем празна“, казва Крамер. „Когато пазарът е слаб, чашата е наполовина пълна. Същите проблеми, които подминаваме с лека ръка, когато Dow Jones е под 10 000 пункта, ни ужасяват и когато е над тази стойност“.

Ето няколко примера. Под 10 000 пункта забавянето на китайската икономика се определя като „меко приземяване“, а над 10 хил. като основна причина за волатилността на цените на суровините се изтъква ненаситният китайски глад за ресурси.

Под 10 000 пункта изявления на Федералния резерв, че икономиката е слаба, се приемат с облекчение за това, че централната банка е на страната на инвеститорите. Същото изявление, направено, когато Dow Jones е над 10 000, кара инвеститорите да се питат защо Dow е с толкова висока стойност.

По подобен начин стоят нещата и с безработицата. Под 10 хил. пункта инвеститорите дори не мигват, когато бъдат публикувани „разочароващи данни за заетостта“, но ако Dow е над това ниво, посочва Крамер, „изпадаме в пълна паника и смятаме, че всичко е толкова ужасно“.

Можете да използвате същата логика и за поведението на инвеститорите при новини около движението на цените на суровините, печалбите на корпорациите или вероятността от двойна рецесия, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
tpoint
преди 13 години
на много малко хора вече им пука за Дау...коня отдавна отиде в реката, хахаха...ЕС и БРИК определят правилата сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Фундаменталните анализатори са като политиците. Ще ви извадят от 9 кладенеца вода, за да ви убедят въпреки ясните лоши сигнали че всичко е наред и място за паника няма. От това по-силен мечи сигнал здраве му кажи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
afterd
преди 13 години
Ако "мечите" аргументи "вървят" при възходящ пазар, то такъв пазар си е мечи. Ако е истински бичи и то към края си, напротив - никой няма да се вслушва в мечите агрументи. И обратното важи - за мечи пазар в края си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още