IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският фондов пазар е най-успешният вече повече от век

В периода 1900-2009 той е постигнал 7,5% реална средногодишна възвръщаемост – най-високата сред развитите пазари

11:23 | 13.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Австралийският фондов пазар е най-успешният вече повече от век

Кой е най-успешният фондов пазар в света не просто за последната година или десетилетие, а за последните повече от 100 години?

Отговорът е австралийският, с неговата комбинация от висока възвръщаемост и ниска волатилност, разкрива MarketWatch.

Макар че са наследници на западния свят, австралийците успяха да закачат своята икономика за динамичния растеж на Азия. И това даде резултат, след като страната има най-силния фондов пазар в света в периода 1900-2009.

Австралийският пазар е постигнал 7,5% реална (след инфлация) средногодишна възвръщаемост за това време при стандартно отклонение от 18,2%, сочи изследване, поръчано от Credit Suisse.

Негови автори са Елрой Димсън, Пол Марш и Майк Стонтън от London Business School - трима от най-големите специалисти в света по дългосрочно представяне на различни класове активи.

Това е най-високата възвръщаемост и второто най-ниско отклонение сред 19-те основни пазари в света, попаднали в изследването. В него не участват пазарите на BRIC страните – Бразилия, Русия, Индия и Китай, както и други развиващи се пазари.

За същия период щатският фондов пазар донася средно по 6,2% годишно при стандартно отклонение от 20,4%.

„Най-успешните пазари през последните 110 години са на страни, които са богати на ресурси и/или изобщо са нови страни“, пишат изследователите.

Австралия притежава огромни количества въглища, желязна руда, уран, цинк, никел и злато. Тя произвежда петрол (макар че вносът се увеличава) и природен газ.

Страната отглежда също пшеница и други зърнени култури. През последните десетилетия Зеленият континент се откъсна от англосаксонските си корени и се приближи към Азия – своя бързорастящ съсед.

Понастоящем половината от износа на Австралия е насочен натам. Икономиката просперира на крилете на Китай - най-големият търговски партньор на страната.

По време на т. нар. „изгубено десетилетие“ в САЩ от началото на 21 век, когато американските акции загубиха почва, австралийските донесоха средно по 5,5% на година – на трето място след Южна Африка и Норвегия сред 19-те пазара.

Добивният бизнес, разбира се, беше силен фактор по време на 10-годишния суперцикъл при суровините, както го нарича инвеститорът Джим Роджърс. Всъщност две от компаниите с най-голяма пазарна капитализация в австралийския индекс S&P ASX 200 са добивни - BHP Billiton и Rio Tinto.

Стабилната банкова система обаче бе не по-малко важна. Подобно на Канада, Австралия притежава само шепа големи банки, които се предпазиха от заразата, избягвайки токсичните активи преди кризата.

„Нашите банки са ортодоксални“, казва Филип Бейкър, редактор в Australian Financial Review. Те имат нулева толерантност към неплатежоспособните.

„Не можем просто да им върнем ключовете от собствеността, която са финансирали. Те ни преследват, докато не свалят ризите от гърбовете ни“, споделя той.

Затова не е чудно, че четирите най-големи банки в страната са сред най-успешните в света и се радват на АА кредитни рейтинги.

В крайна сметка не е изненадващо, че Австралия премина през световната финансова криза на практика невредима. Икономиката отбеляза само едно негативно тримесечие, което не удовлетворява дефиницията за рецесия – спад в две поредни.

Пикът на безработицата бе при 5,7%, като в момента тя е на ниво от 5,3% - цифри, за които президентът на САЩ Барак Обама би дал всичко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
afterd
преди 13 години
Не се сещам кой точно австралийски анализатор го беше написал още към началото на кризата, но смисълът беше, че в Америка са заменили понятието заплата с думата компенсация, т.е. те те компенсират за това, че отделяш от времето си за тях. Вече не се заплаща работата, която си свършил, а те компенсират защото си си предоставил услугите. И според него една от основните разлика между Австралия и САЩ в момента е, че в Австралия все още работят и разчитат на "старовременни" ценности за изграждане на богатство, а не само на начини за увеличаване на номиналната сума пари.Така че нищо чудно, че минават по-лесно през този период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още