IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Гответе се за нова рецесия след около 2 години

Този път САЩ няма да могат да напечатат толкова пари, тъй като ще свършат дърветата по света, смята инвеститорът

18:02 | 27.07.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Гответе се за нова рецесия след около 2 години

Следващата глобална рецесия може да се очаква около 2012 година, смята инвеститорът Джим Роджърс. Тя обаче може да е много по-тежка, тъй като тогава централните банки няма да могат да излеят толкова пари на пазара заради инфлацията, която ще върлува, заявява той, цитиран от CNBC.

Днес централната банка на Индия взе решение за повишение на лихвения процент, с което се присъедини към страни като Канада, Норвегия и Австралия, които сториха същото. Причината за увеличаването на лихвата е опасността от инфлация с оглед бързото развитие на икономиката.

„В света има инфлация, макар повечето централни банки да отричат”, смята Роджърс и посочва, че на всеки четири до шест години в САЩ има рецесия. Това го карало да смята, че следващата рецесия ще настъпи именно около 2012 година.

„Когато тя дойде, светът ще бъде в далеч по-лошо състояние, тъй като вече ще са изхабени всички патрони. Ще печата ли Бернанке още пари? Не, защото ще свършат дърветата по света”, категоричен е Роджърс.

Според Роджърс фактът, че печалбите на американските компании са над очакванията не означава на всяка цена, че възстановяването е по-силно от очакваното.

„Сигурен съм, че част от всичко това е свързано с очакванията, но помнете, какво сравняваме. Говорим за второто тримесечие на 2009 година, когато смятахме, че светът свършва”, заявява Роджърс.

„Тревожете се за следващата година, а не за второто тримесечие. То е история”, съветва милиардерът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
управлението на инфлацията е доста по леко от ДЕФЛАЦИЯТА..........ЯПОНЦИТЕ се борят безуспешно повече т 20-е години с нея.......това не пречи обаче цените им да се КАТЕРЯТ постоянно.......а и повечето литература е написана за справяне с ИНФЛАЦИЯТА, за ДЕФЛАЦИЯТА няма почти нищо......?????!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Тогава още няма да сме излезли от тази криза за да идва друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Deripaska
преди 13 години
Джим не е просто икономист, а милиардер и винаги си струва да се замислиш върху това което казва! Естествено, човек винаги трябва да има едно на ум, че може може да е на позиция и затова интересна е аргументацията, а не крайното заключение!За съжаление в тази криза нямаше фундаментално прочистване на пазара и много банки и фирми които трябваше да фалират бяха спасени! Частният риск се превърна в държавен риск чрез надуване на държавните дългове и гаранции.Джим Рожърс е прав, че най-безболезнения начин да се редуцират високите държавни задължения е инфлацията, но високата инфлация може да доведе до нова криза...Много инвеститори и правителства в момента си мислят, че поемането на пазарния риск от дъжавата е лекарство без странични последствия. Стратегията на Барон Мюхаузен да се изтеглиш сам за косите си от блатото, обаче в реалния свят не винаги сработва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Стария мошеник е много добър !!!!......Следя му изказванията отдоста време- НЯМА ГРЕШКА....!!!!.....а и предвид задаващата се СТАГФЛАЦИЯ - не е много трудно да предвидиш какво ще се случи.....?????.......истината е ,че всички са заборчели до гуша и общо взето полезните ходове са малко ......а ДЖМИ ВЛАГА В РЕАЛНИ АКТИВИ КОИТО НЯМА КАК ДА ИЗГУБЯТ СТОНОСТ, а освен това има и ДЪЛАГ ХОРИЗОНТ- не смята от деска за днеска........!!!????.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
Едно си баба знае - едно си баба бае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Jason
преди 13 години
Тоа па, тоа паааТоз славен и неприлично богат момък май винаги говори обратното на това, което върши.............................изчаква шараните.............................па после кешира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
pamiss
преди 13 години
:-) Ами лесно той не е икономист а спеклулант при това богат спекулант.;-) Те основно пускат фишеци и разчитат на вътрешна информация след което си прибират спекулативната печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
stanislavnba
преди 13 години
Добре бе как може такива хора да са известни икономисти. Тея все едно пишат някакъв реферат със собствени теории вътре. Тоя *** никакви реални аргументи ами само негови предположения. А това с тея рецесии в САЩ на 6 години ????? Кой е чувал за такова нещо??? Той ако смята всеки 10-15% спад на ДАУ за рецесия значи е страшен икономист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още