IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното по футбол ще подкрепи икономиката на победителя

При победа Испания може да се размине с очаквания икономически спад за тази година

20:58 | 09.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Световното по футбол ще подкрепи икономиката на победителя

Най-голямата полза за страната, която спечели Световното първенство по футбол през този уикенд, може да е тласъкът, който ще получи нейната икономика благодарение на победата в най-гледаното футболно първенство в света.

Това смятат икономисти, интервюирани от Bloomberg, като допълват, че триумфът на финала между Испания и Холандия в Йоханесбург през този уикенд може да добави 0,25 процентни пункта към годишния растеж на икономиката на страната, която спечели купата.

За това ще допринесат най-вече потребителските разходи, смята икономистът на базираната в Амстердам банка ABN Amro Хайн Шотсман. В случай, че Испания е победител, икономиката й може да нарасне, вместо да отбележи очаквания спад, допълва той.

Във финала на световното първенство по футбол ще участват само европейски страни, което дава на континента повод за ликуване по време на дълговата криза, която разтърси страните от еврозоната и понижи с 12% курса на еврото срещу долара.

Според анализатори и двете страни, които ще участват във финала, ще спечелят от това. За Холандия ползата ще дойде под формата на увеличено вътрешно потребление. Страната все още изпитва последиците от кризата във финансовия си сектор и пострада допълнително от политическа криза през февруари.

Главният изпълнителен директор на финансовия гигант ING Groep Ян Хомен е на мнение, че холандската икономика ще спечели от евентуална победа в първенството. Той отдава това на чувството за обединение, което купата носи, и увеличението на разходите за потребление.

Това неминуемо ще окаже положително влияние върху икономиката и ще добави от 0,25 до 0,5 процентни пункта към растежа на холандския брутен вътрешен продукт (БВП), смята Ян Хомен.

Победата може да увеличи холандските потребителски разходи със 700 млн. евро през тази година, според Чарлз Калшовен, икономист в ING. „Оздравяването на икономиката все още се дължи предимно на възстановяването на стоковите запаси и износа, докато вътрешното потребление изостава, така че увеличаването на разходите на потребителите е добре дошло за Холандия в момента”, допълва Калшовен.

Правителството на Холандия очаква икономиката на страната, която е петата по големина в еврозоната, да нарасне с 1,25% през тази година. За Испания, чийто БВП е двойно по-голям, се очаква спад от 0,3% на годишна база.

Триумфът на Италия над Франция в Световното първенство по футбол през 2006 накара ABN Amro да повиши тогава прогнозата си за растежа на италианската икономика с 0,2 процентни пункта до 1,7%. В крайна сметка БВП на Италия се увеличава с 2%, което е най-силният му ръст от 2000 г., сочат данни на Европейския съюз (ЕС).

За Испания, която излезе от близо двугодишна рецесия през първото тримесечие, ползите също ще са осезателни. Безработицата в страната е близо 20%, а нарастването на лихвата по държавния дълг и мащабните съкращения на държавните разходи може да попречат на икономическото й възстановяване.

При всички положения отборът, който спечели, ще допринесе за растежа на икономиката със своите разходи. На испанските играчи е обещан 600 хил. евро бонус на човек, в случай че те спечелят, според вестник Marca. Холандските футболисти ще получат бонус от около 300 хил. евро на играч.

Нито Холандия, нито Испания, са печелили Световното първенство по футбол досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Sogartar
преди 14 години
Ох, тия хора дето си мислиат, че икономическият растеж е следствие на потреблението. Тази причино-следствена връзка няма никаква почва, тъй като потреблението винаги е идвало естествено, когато човек има пари. Ако праснеш една константа на това място, теорията пак ще работи.Значи, когато примерно Испания спечели купата и страната се налива цяла нощ, това генерирайки консумация, което ще вдигне БВП? А после като всички са с брутален махморлук на следващия ден и могат само да реанимират, кв'о правиме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още