IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондовите мениджъри в САЩ не очакват ново дъно

Акциите с малка и средна капитализация на Wall Street се представят по-добре от тези с голяма, което се смята за позитивен сигнал в периода след края на рецесията

18:09 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фондовите мениджъри в САЩ не очакват ново дъно

Докато щатската икономика излъчва негативни данни, изтиквайки на преден план перспективата за ново рецесионно дъно, фондовите мениджъри смятат, че такава оценка е прибързана, се казва в материал на Ройтерс.

„В момента пазарът отговаря на тези страхове и вероятността за новото дъно витае, но тя не изглежда обоснована от статистиката“, казва Милтън Езрати, старши икономист и пазарен стратег в Lord Abbett.

„Сегашната среда е много опасна, тъй като пазарът улавя страховете и излъчва фалшиви сигнали“, продължава той, говорейки за влиянието, което лошите икономически данни могат да имат върху пазара.

Мениджърите признават, че рисковете за ново дъно са се увеличили, след като няма оживление на пазара на труда, както и на пазара на жилища. Освен това очакваните печалби на компаниите бяха ревизирани надолу, в очакване на по-слаб растеж.

„Намираме се в преходен период, в който акциите на малките и средните фирми ще изпитат затруднения, тъй като трябва да отговорят на въпроса дали очакваните им печалби ще бъдат коригирани надолу заради по-вялата световна икономика“, казва Мартин Сас, основател на консултантската компания MD Sass.

Той вярва, че е прибързано да се обявява предстоящо ново рецесионно дъно, но отбелязва, че ревизията на корпоративните печалби все пак е надолу, а не нагоре. Акциите се сринаха от пика си в края на април, влизайки в дълбока корекция.

Според канадската инвестиционна компания Brockhouse Cooper през последните пет рецесии в САЩ акциите на компании с малка капитализация са донесли средно 4,5% повече от "големите акции" от момента на достигане на пазарното дъно до края на рецесията. В първата година на възстановяването след рецесия разликата достига 13,7% в полза на "малките акции".

От пиковете на 26 април индексите на S&P за т.нар. малки и средни акции падат съответно с 16% и 15% - повече от 13%-овия спад на индекса на големите акции. От дъната през март 2009 обаче малките и средни акции са поскъпнали с над 80%, докато големите с 58%.

„Не предвиждаме ново дъно, а просто слаб растеж. Много слаб. Очакваме малките акции да се представят по-добре“, заявява Бърни Уилиъмз, ръководител в инвестиционната компания USAA.

Арам Грийн, портфолио мениджър в Legg Mason ClearBridge, вижда в корекцията възможност за печалби.

Според него компаниите трупат кеш, тъй като се намират в преходна фаза на асимилиране на първата вълна от новонаети служители. Това е една от причините за затишието при назначенията, което е прераснало в безпокойство на фондовите пазари.

„Мисля, че трябва да се натрупат повече икономически данни, заради което и пазарът е в отстъпление. Той изчаква следващата порция новини“, смята Грийн.

„Сегашните пазарни нива ми допадат. Те са много привлекателни, а ако има някакъв преходна фаза при фирмите, тя ще има минимално влияние върху печалбите на компаниите през следващата една година“, обяснява той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 09.07.10 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още