IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петте глобални сили, които ще преструктурират световния бизнес

Компаниите, които ги разберат най-добре, имат най-голям шанс да диктуват глобалния бизнес в близко бъдеще

17:00 | 02.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петте глобални сили, които ще преструктурират световния бизнес

„Никога не мисля за бъдещето. То идва достатъчно скоро“, бе казал някога Айнщайн.ю

Повечето бизнес мениджъри, които се изправят пред глобалните сили, оформящи бизнес средата, също смятат, че тяхната способност да моделират бъдещето е минимална. И имат право, че могат да направят много малко, за да променят дадена демографска тенденция или мащабна промяна в съзнанието на потребителите.

Въпреки това те могат да реагират на тези сили или още по-добре, могат да ги очакват в своя полза. Това, което става обикновено обаче е, че повечето от тях ги пренебрегват, излагайки на риск целия си бизнес, пише McKinsey Quarterly.

Бизнес историята е пълна с примери за компании, които са пропуснали значими развития, като например дигиталната ера и музикалната индустрия.

Въпреки това историята предлага и блестящи примери, в които компаниите са уловили силите, обуславящи глобалната бизнес сцена, и са ги използвали, за да предпазят или развият бизнеса си.

Именно това направиха множество компании – от застрахователи до производители на енергия, като откликнаха на растящите опасения на обществото относно промените в климата.

Това направи и Wal-Mart, като въведе нова технология за автоматизиране на управлението на складовата наличност, с което постигна огромни спестявания за себе си и за своите доставчици.

Факт е, че новите тенденции имат значение. Системното следене и реакция на новите трендове помага на компаниите да улавят пазарни възможности, да тестват рисковете и да инициират иновации.

Днес, когато най-голямото бизнес предизвикателство е да се реагира на свят, в който рамките и базата на конкуренцията се променят непрекъснато, всички усилия за изготвяне на корпоративна стратегия трябва да взимат предвид нещо повече от традиционните метрики за измерване на резултати, като основните компетенции на компанията и структурата на индустрията, в която тя се конкурира.

Наред с това мениджърите трябва да добият разбиране за мощните външни сили и по-маломащабните тенденции, които те могат да провокират. Според компанията ако мениджърите очакват силите да се изявят в своята пълна степен на ниво компания или ниво индустрия, това означава, че са чакали прекалено дълго.

McKinsey дефинира пет ключови сили, които ще диктуват трендовете „през идната ера“. Тези пет сили представляват изпитания за глобалния бизнес, тъй като са области, при които сеизмичността ще бъде най-висока. Също така с това те предлагат и най-големите възможности за компаниите за иновация и промяна:

Голямото пребалансиране

Идното десетилетие ще бъде първото от последните 200 години, при което страните от развиващия се свят ще допринасят в по-голяма степен към глобалния ръст, отколкото развитите икономики. Този ръст не само ще доведе до вълна от потребители от новоформираната средна класа, но също и ще провокира революционни иновации по отношение на продуктов дизайн, пазарна инфраструктура и стойност.

Императивът „продуктивност“

Икономиките от развития свят ще трябва да постигнат изключително висока степен на продуктивност, за да задвижат своя икономически ръст. Най-големите иновации в Западния свят се очаква да бъдат именно онези, които водят до ускорена икономическа продуктивност.

Глобалната матрица

Глобалната икономика става все по-взаимосвързана. Сложни потоци от капитали, стоки, информация и хора създават свързана мрежа, която се простира върху множество региони, социални групи и икономики по начин, който позволява мащабна интеракция във всеки един момент.

Тази растяща матрица ражда нови бизнес модели и ускорява темповете на иновация. Наред с това обаче тя повишава вероятността от дестабилизиращи вълни от волатилност.

Да ценообразуваш Планетата

Понастоящем се създават условия за сблъсък между растящото търсене на ресурси, ограниченото предлагане и промяната в социалните нагласи по отношение на опазването на околната среда. През следващото десетилетие ще видим растящ акцент върху продуктивността по отношение на ресурсите, появата на индустрии за устойчиви „чисти технологии“, както и множество регулаторни инициативи.

Пазарната държава

Натискът за ръст на икономиката, който често бива много противоречив, и необходимостта от създаването на безопасност за поддържане на социалната стабилност са поставили правителствата по света под изключително напрежение. Глобализацията повишава това напрежение още повече и поставя въпроса: „Как отделните национални единици ще могат да овладеят все по-глобализиращия се свят?“.

От компанията отбелязват, че точно как ще се развият тези сили и още по-важно - как ще си взаимодействат те, следва тепърва да се разбере. Въпреки това може да се смята, че именно тези въпроси ще залегнат в основата на стратегията на всяка една организация.

Ясно е единствено, че тази нова ера няма да протече гладко и безпроблемно. Неизбежно е и настъпването на бъдещи икономически кризи, и то мащабни кризи. А теорията за корпоративното управление на 21 век – първият с истински глобални предприятия, се създава в реално време – докато милиони компании я пишат в движение, коментират от компанията.

Това, което може да се твърди със сигурност, е, че силите, които движат появата на този нов свят, са прекалено мощни, за да бъдат пренебрегнати, и че да се управлява компания от какъвто и да било мащаб през 21 век е в пъти по-сложно отколкото през 20 век.

Компаниите трябва да обръщат внимание на повече акционери, повече регулации, повече рискове и не на последно място - да следят какво техните клиенти публикуват в микроблог платформата Twitter за тях. Тази степен на сложност е много по-висока, но също така много повече са и възможностите, които тази нова среда предлага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още