IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възходяща корекция или траен мечи пазар се наблюдава на щатските борси?

Според икономиста Дейвид Розенберг щатските индекси ще продължават да падат след бичия пазар, продължил 18 години

15:53 | 15.06.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Възходяща корекция или траен мечи пазар се наблюдава на щатските борси?

Напоследък икономистите се радват на повече внимание от всякога, най-вече заради потока от стряскащи новини, които се появяват в медиите почти ежедневно: „Гърция ще фалира! Не, няма да е Гърция, а Испания! В Китай е следващият огромен жилищен балон! Китай ще е спасителят на световната икономика!“

При това положение е нормално да расте търсенето на икономисти, които да обясняват какво означава всичко това, пише Fortune. По-песимистичен поглед върху корекцията на щатските фондови пазари предлага Дейвид Розенберг, който е главен икономист и стратег в канадската инвестиционна компания Gluskin Sheff. През последните десет години той категорично прогнозира траен мечи пазар, който ще продължи, което е съвсем нормална тенденция на редуване на възходящи и низходящи цикли.

Икономистът посочва, че от 1948 до 1956 г. в САЩ е имало траен бичи пазар, който е последван от траен мечи пазар в периода от 1956 г. до 1982 г. След това идва отново ред на бичи пазар от 1982 г. до 2000 г., който е стигнал своя коригиран с инфлацията пик през 2000 г.

В момента обаче щатските борси според него се намират в период на траен мечи пазар, което ще намали възможностите за дълготрайните инвеститори, смята Розенберг. Лошото при трайните мечи пазари обаче е, че по-трудно се реализира печалба и заради по-голямата им нестабилност.

Той допълва, че „важното психологическо ниво" на Dow Jones IA от 10 хил. пункта има нулево значение за пазара. Според него за всеки истински инвеститор много по-важно е нивото от 943 пункта на S&P 500, което е корекция от 50% от ралито на сегашния мечи пазар. Това според него е истинското техническо ниво, а не 9 хил., 10 хил. или 11 хил. пункта на Dow Jones IA, които просто са популярни в медиите.

Дейвид Розенберг предупреждава още, че прогнозите на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке за икономиката са прекалено оптимистични и смели, защото потребителските разходи са все още занижени, жилищният пазар продължава да пада, а заетостта остава много ниска.

Въпреки агресивните мерки на Федералния резерв за увеличаване на ликвидността в икономиката обаче той не се опасява от висока инфлация на този етап, защото парите си остават в счетоводните баланси на банките, вместо да влизат в реалната икономика. Розенберг посочва като доказателство това, че в САЩ кредитирането намалява. Икономистът смята, че докато не започне следващия цикъл на увеличение на кредита, което ще се случи след много години, не се притеснява от реална инфлация, въпреки че счетоводният баланс на Федералния резерв се е увеличил от 850 млрд. долара в средата на 2007 г. до 2,3 трлн. долара днес.

Неговата инвестиционна стратегия е силно защитна и включва 30% акции, 50% облигации и 20% в брой. По отношение на златото той вярва, че то си остава в траен силно бичи пазар, като очаква цената му да скочи до 3 хил. долара за тройунция в дългосрочен план. На този етап обаче той избягва златото заради пренаситеността на пазара и голямата волатилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
USBPerorr
преди 14 години
Според мен трябва да се намалят публикацийте на подобни икономисти.Златото ще стане 50000 ама за сега няма да го играя.Мечи пазар следващите 40 години. Айде стига вече подобни изказвания който си защитават позицийте който са отворили. Запомнете няма голям икономист който да РАБОТИ за някой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Dror
преди 14 години
Tova e prosto edno mnenie na u4en teoretikPazara se dominira ot bankite I hedge fondovete.Te v momenta imat ogromen pari4n resurs I na praktika ako pojelaiat mogat da vdignat pazara 20% nagore ili da go svaliat 20% za broeni 4asove
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Gospodinow
преди 14 години
златото ще струва 10 пъти повече. Един вид иска да каже че сме свидетели на края на финансовата независимот (един вид)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Gospodinow
преди 14 години
Е , че пазара е манипулиран това е безпорно.И сега ще ти кажа защо е манипулиран. Представи си , че ти си човек е безкрайни финансови възможности. От време на време излизат важни доклади и съвсем случайно си пръв приател с шефа на агенцията. И така виждате се един слънчев ден , пиете по 1 джак и човека ти казва какво ще излезе като новини след 2 3 7 дена... какво би направил ти ? Що се отнася до статията , това което аз виждам е увеличаване на резерва което според мен е изтегляне на пари от пазара , което се дължи *** увеличената спестовност на хората породона до някаде от наслагвания финансов страх. 48-56г. изтегляне на парите във вид на печалба от войната. 56-82 най-великото наливане на пари в американския пазар.82-2000г, пробно по-масово изтегляне на пари от пазара. И стигаме до момента в който се решава какво ще става за в бъдеще. Да предположим че пича по горе е прав и златото , ще стане 3000 долара , по мое мнение той е прав 10% , което прави че греши 90% и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 14 години
Хубавото на американския стоков пазар е че е непредсказуем Пазара се движи нагоре и надолу и върху него влияят фактори но всичко се определя от търсенето и предлаганетоВсеки които е предвидил движението на пазара е ставнал милионер -Джордж Сорос Джим Роджър Уорън Бюфет Така че пазара ще се движи нагоре и надолу Единственото от което се опасявам е така наречения УПРАВЛЯЕМ ПАЗАР Но все още няма човек или компания с толкова много пари която ще може да манипулира пазара Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още