IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът на трейдърите по отношение на еврото се оказа краткотраен

Първата за седмицата сесия отново беше белязана с високата волатилност, която наблюдавахме и в края на миналия период

11:15 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът на трейдърите по отношение на еврото се оказа краткотраен

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Оптимизмът на пазарните участници по отношение на обявения през уикенда план на Европейския съюз и Международния валутен фонд за отпускане на 750 милиарда евро на държавите-членки с най-големи бюджетни дефицити се оказа изключително краткосрочен, а първата за седмицата сесия отново беше белязана с високата волатилност, която наблюдавахме и в края на миналия период. Въпреки че отвори с голям гап и продължи поскъпването си в началото на европейската сесия, единната валута не успя да задържи първоначалните си позиции и затвори далече от най-високите си стойности през деня спрямо основните си конкуренти на forex пазара.

Планът на ЕС, МВФ и ЕЦБ на пръв поглед показва, че институциите са решени да спрат разрастването на кризата в бюджетните дефицити към останалите държави от региона, но големият въпрос е откъде ще дойдат тези 750 милиарда евро. Според плана голяма част от тях трябва да бъдат отпуснати от страните с по-стабилно финансово състояние, но това ще означава, че икономическият ръст в тези държави ще се забави още известно време.

Поне на този етап натискът върху единната валута е по-вероятно да продължи, докато не бъдат предложени по-конкретни канали, към които средствата да бъдат насочени. Освен това е необходимо да станем свидетели на серия от положителни макроикономически данни от Еврозоната, тъй като и по този показател еврото изостава от повечето свои конкурентни валути.

Изключвайки срещата на европейските лидери през уикенда, основният фокус на пазарните участници в началото на новата седмица се очакваше да падне върху заседанието на Английската централна банка. Имайки предвид липсата на конкретни изненади обаче, това събитие се превърна по-скоро в рутинно и не оказа съществено влияние върху представянето на британския паунд. Основната лихва в страната беше оставена на ниво от 0.50%, докато размерът на програмата по изкупуване на ценни книжа в размер на 200 милиарда стерлинга също не претърпя промяна. По този начин основната движеща сила за паунда през следващите седмици ще продължи да бъде политическата ситуация в страната, след като в края на миналата седмица Либералната партия не успя да спечели самостоятелен мандат за създаване на правителство.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.2744; High – 1.3094; Low – 1.2744; Close – 1.2785

 

Силният спад в късната част на вчерашната сесия и затварянето в непосредствена близост до най-ниската стойност за вчера предполагат, че низходящият импулс ще продължи поне в началото на днешната търговия. Спрямо текущите нива първата силна подкрепа е разположена при 1.2608, като пробив на това ниво ще отведе евро/долар към 1.2509.
В посока нагоре силна съпротива имаме едва при 1.3094, а критично ниво с оглед на средносрочния низходящ тренд е 1.3361.

 

GBP/USD
Open – 1.4804; High – 1.5053; Low – 1.4758; Close – 1.4845

 

След възобновяването на низходящото движение първа цел в посока надолу е 1.4758, а пробив на това ниво ще отведе кабела към петъчното дъно при 1.4474.
При нова корекция на низходящия тренд първата по-силна съпротива е разположена около 1.4930, следвана от 1.5053. Предвид последната вълна от 1.5496 критичен би бил пробив на 1.5146.

 

USD/JPY
Open – 91.52; High – 93.52; Low – 91.52; Close – 93.27

 

За продължаване на възходящия тренд е необходим пробив на 93.52, като след това предстои съпротивата на нивата около 94.00, където на по-ниските мащаби са разположени няколко върха. Преодоляване на тази зона ще отведе двойката към 94.98.
В посока надолу краткосрочните подкрепи са разположени при 91.59 и 91.04, следвани от 90.83.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още