IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Великобритания няма да се превърне в следващата Гърция?

Според Пол Кругман инвеститорите остават благосклонни към британския дълг, защото страната има собствена валута

15:54 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Защо Великобритания няма да се превърне в следващата Гърция?

Заради малките размери на гръцката икономика финансовите затруднения на страната нямаше да бъдат толкова страшни, ако не бяха притесненията на инвеститорите, че дълговата криза може да премине в други европейски страни като Испания, Португалия и Ирландия. Все по-често обаче се чуват прогнози, че всъщност Великобритания може да се превърне в следващата Гърция, пише в своя блог нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман.

Само през миналата седмица инвеститорите са купили суапове за защита от фалит на Великобритания за 433 млн. долара. Това е повече, отколкото която и да е било друга страна, като сумата на застраховките върху държавния дълг на Великобритания се е удвоила от началото на годината до 8,2 млрд. долара.

Въпреки това суаповете за защита от фалит (CDS) на Великобритания остават три пъти по-евтини от тези на Испания, близки са до тези на Франция и се представят доста по-добре през последните два месеца от тези на Германия. Те варират в интервала от 70 до 76 базисни пункта през последния месец, което е по-малко от два пъти над цената на застраховката за защита от фалит на САЩ.

Тази благосклонност на инвеститорите към страната е странна на фона на рекордния дефицит в нейния публичен сектор и анемичния растеж на икономиката. По данни на Евростат първичният й бюджетен дефицит е бил 9,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2009 г., а това е повече от 8,5-процентния дефицит на Гърция. Държавният дълг на Великобритания обаче е 68% от нейния БВП, което е под съотношението от 115% при Гърция.

Истинската разлика между двете страни според Пол Кругман обаче се крие в перспективите пред техните икономики и наличието на собствена валута във Великобритания.

Британската икономика нарасна с 0,2% през първото тримесечие, след като излезе от рецесията с 0,3% ръст през последните три месеца на 2009 г. Според Кругман тя ще продължи да расте, макар и бавно, а дефлацията няма как да се превърне в опасност за страната заради плаващия валутен курс. Поради тази причина той очаква растеж на британския БВП от няколко процента до края на тази година.

Гърция, от друга страна, е ограничена от „усмирителната риза“ на еврото, като Кругман вещае години на икономическа депресия и дефлация в страната. Той допълва, че според Standard & Poor's Гърция няма да стигне номиналната стойност на своя БВП от 2008 г. преди 2017 г., като описва тази прогноза като твърде оптимистична.

Това означава, че Великобритания има шанс да намали своя дефицит благодарение на икономическия си растеж, докато Гърция не може да разчита на това. Освен това Великобритания ще може да компенсира до някаква степен негативните за домакинствата последици от фискалната строгост на правителството чрез мека парична политика, докато Гърция не може да се похвали със същото предимство.

Това според Пол Кругман обяснява защо Гърция е изправена пред по-големи икономически затруднения, които не й позволяват да си възвърне доверието на финансовите пазари въпреки предприетите мерки за намаляване на бюджетния дефицит. Ето защо, поне докато Великобритания има своя собствена валута, няма опасност страната да се превърне в следващата Гърция, обобщава Пол Кругман, като добавя, че предизборното мото на досегашния премиер Гордън Браун трябва да бъде „Аз ви предпазих от еврото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още