IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-скъпият юан може да се окаже поредният удар за еврото

Поскъпването на юана, падащите цени на европейските облигации и слабото евро може да намалят търсенето на еврови активи от Китай

13:22 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
По-скъпият юан може да се окаже поредният удар за еврото

Призивите на много от развитите икономики Китай да остави валутата си да поскъпне, защото я намират за подценена, могат да нанесат поредния силен удар върху еврото. Това ще случи, ако правителството в Пекин позволи на китайския юан да поскъпне и запази фиксирания му обменен курс към щатския долар, пише Ройтерс.

Подобен ход вероятно ще забави процеса на натрупване на валутни резерви от страна на Китай, от което еврото ще пострада най-много.

През тази година единната валута е поевтиняла с около 7% срещу долара и йената заради притеснения, че Гърция може да изпадне в невъзможност да изплаща своя държавен дълг. Това вече намали търсенето на активи, деноминирани в евро, а свиването на покупките и от страна на Китай ще натежи още повече на единната валута.

Спекулациите, че Китай ще позволи на юана да поскъпне срещу щатския долар скоро, набраха сила през последните месеци. Следващата седмица се очаква шестмесечният доклад на финансовото министерство на САЩ, в който Китай може да бъде обявен за валутен манипулатор.

Това, или евентуални санкции от страна на САЩ, може да накарат Китай да вдигне курса на юана с около 5% през тази година спрямо нивото от 6,82 юана за долар, на което той е фиксиран от средата на 2008 г.

През 2005 г. САЩ вдигна вносните мита за китайските стоки до 27,5%, след като правителството в Пекин отказа да остави валутата си да поскъпне, за да стимулира своя износ, което даде на китайските фирми несправедливо търговски предимство. Растящата инфлация в Китай през тази година обаче е още един аргумент в полза на по-силния юан.

Поскъпването на юана обаче може да забави темпото на натрупване на чуждестранни валутни резерви в Китай, защото централната банка няма да се нуждае от толкова много активи, за да държи курса на юана нисък. Китай притежава най-големите валутни резерви на света в размер на около 2,4 трлн. долара.

По-голямата част от тях са под формата на финансови активи, деноминирани в щатски долари. За да ограничи своята зависимост от долара, Китай започна да купува повече активи в други валути през 2009 г., в това число и в евро, което се смята за най-добрата алтернатива на долара.

Поевтиняването на еврото и държавните ценни книжа от страните в еврозоната заради кризата с дълга на Гърция обаче намали значително атрактивността на тези инвестиции. Курсът на еврото срещу долара падна до 1,3290 вчера, а рисковата премия по гръцките държавни облигации стигна рекордни нива.

Около 27,4% от валутните резерви на централните банки по целия свят са били в активи, деноминирани в евро, в края на 2009 г. спрямо 26,4% през 2008 г., съгласно данни на Международния валутен фонд.

Делът на щатския долар намалява през последните години и възлиза 62,1%.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър бе на официална визита в Китай в четвъртък. Според анализатори, ако се стигне до повишение на курса на юана, първоначално ще има вълна от продажби на долари и покачване на азиатските валути, както и на тези на страните, които са най-големите вносители в Китай, включително Япония и Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още