IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът ще расте въпреки поскъпването на рисковите активи

Доброто представяне на щатската икономика ще насърчи покупките на долари, дори и при повишаване на доходността на рисковите активи

08:36 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът ще расте въпреки поскъпването на рисковите активи

Връзката между курса на долара и цената на по-високорисковите активи отслабва, от което щатската валута може да спечели на фона на благоприятните прогнози за американската икономика, пише Ройтерс.

Разривът на обратната зависимост между долара и рисковите активи - основна тенденция на финансовите пазари от март миналата година, показва по-голямото доверие на инвеститорите в американската икономика и очакванията, че Федералният резерв пръв ще повиши лихвените проценти, докато Европа и Япония изостават в своето възстановяване.

Изненадващо доброто представяне на американската икономика, както и перспективата за повишаване на лихвените проценти, ще насърчи инвеститорите да купуват долари, дори при нарастване на доходността на по-рисковите активи.

През последната година добрите новини за щатската икономика подклаждаха „рисковото“ закупуване на акции и продажбата на долари, като инвеститорите залагаха, че апетитът за рискови активи ще пренасочи паричните потоци от американските фондови пазари към по-високодоходни активи извън страната.

Но тази динамика изглежда се променя. Това показа реакцията на долара в края на миналата седмица след изненадващо добрите данни за безработицата в САЩ – валутата се покачи.

„Смятам, че сега много по-голямо значение имат специфичните макроикономически показатели на страната“, смята Марк Чандлър, анализатор на Brown Brothers Harriman.

Промяната на пазара се случва, докато еврозоната страда от дългова криза, а стагнацията в Япония принуждава Японската централна банка да запази меката си парична политика. Това са фактори, които се отразяват негативно на йената и еврото.

Според Филис Рийд, директор в консултантската компания Kleinwort Benson, американската икономика продължава да се възстановява и в момента е икономиката с най-добро здраве в развития свят, което на свой ред ще подкрепя щатската валута.

Родните финансови и валутни анализатори заложиха именно на долара в началото на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още