IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще приеме ли Гърция гироса за национална валута?

Носят се слухове, че Гърция може да се откаже от еврото и да въведе нова валута – гръцко евро, нещо между драхма и евро

16:28 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ще приеме ли Гърция гироса за национална валута?

Слухове се носят по улиците на Атина: Гърция може да се откаже от еврото и да въведе нова валута – гръцко евро, нещо между драхма и евро. Някои икономисти дори дадоха име на новата валута – гиро, от гръцката дума за питка с месо и сос, подобна на арабския дюнер, пише CNN.

Само решението на гръцките проблеми да беше толкова просто и елегантно, като навиването на гирос. Финансова помощ от Европейския съюз или други търговски партньори на Гърция изглежда все по-нереалистична. Германският канцлер Ангела Меркел „анатемоса“ дори възможността темата да бъде обсъдена на предстоящата среща на върха на страните от ЕС. Международният валутен фонд от друга страна кръжи като лешояд над жертвата си, но е малко вероятно ЕС да позволи неговата помощ, защото това би поставило стигма и върху останалите страни от еврозоната.

Като член на паричния съюз Гърция е „поставена в усмирителната риза на еврото“, пише Дезмънд Лахмън, икономист от American Enterprise Institute. Опциите на страната да се отърве от външния си дълг са ограничени: фалитът не е политически приемлив, за преструктуриране на дълга не може да се говори, а девалвация на валутата – тактика, която Аржентина използва през 2001, е невъзможна. За да остане в ЕС, Гърция трябва да приема правилата на съюза както в добри, така и в лоши времена.

Гърция може да напусне еврозоната, но подобно развитие ще е шокиращо и гръцкият премиер Георгиос Папандреу настоява, че за това не може да става и дума.

И все пак страната може да няма друг избор – Гърция дори може да бъде помолена да напусне. Със задълбочаване на кризата „гръцкото напускане на еврозоната, въпреки че е все още малко вероятен сценарий, не може да бъде изключено“, смята Ури Дадуш, директор на Carnegie International Economics Program. „Това е болезнен път, но много по-малко болезнен от други“.

Гърците започват да се замислят как ли би изглеждало едно бъдеще без еврото. Една възможност е страната да копира начина, по който Калифорния се справи със своя дълг през 2009 г. - като издаде разписки за дълг в долари.

Предложението на Чарлс Гудхарт от London School of Economics и Димитриос Тсомокос от Oxford Business School, е да се въведе нов начин на разплащане в Гърция (или всяка една от другите застрашени страни – Испания, Португалия и вероятно Италия), докато еврото да се запази само за международните разплащания.

Страните ще печатат разплащателни разписки, които ще изглеждат и ще се използват като нова валута на местния пазар, но няма да са валидни извън страната. Ще бъде определен обменен курс, който ще позволи на гражданите да купуват евро, ако е необходимо, но също и ще позволява девалвация на местната икономика, без това да влияе на стойността на еврото в другите страни от еврозоната.

Друг възможен сценарий е Европейски съюз с две евро валути. Майкъл Аргиро от Cardill Business School и Джон Тсоукалас от Nottingham School of Economics предлагат едното евро да се използва от по-слабите икономики в съюза, като Гърция и Португалия, а другото в останалите страни, като и двете валути ще се контролират от Европейската централна банка. „Не може да отречем, че за момента в Европа имаме икономика на две скорости“, пояснява Аргиро. „Тава не е толкова трудно да се приеме“.

Според Аргиро този план ще успокои международните пазари, защото ще представи изход от играта на гатанки, която се случва сега. Но политическият дебат, който би последвал подобно развитие, ще бъде всичко друго, но не и спокоен. Които и страни да получат евтиното евро, няма особено да харесат стигмата, че използват по-слабата валута.

Страните с „малкото евро“ биха протестирали, но може ли националната им гордост да се противопостави на голите факти? „Еврото, каквото е сега, не е стабилно“, подчертава Аргиро. „Ще имаме 27 валути след 10 години, а не две, ако нещата продължават както сега.“

„Еврото беше родено недъгаво“, казва италианският икономист Марио Нути. „Това е валута без федерална държава, без финансов регулатор и без бюджет.“ В крайна сметка, това че ЕС е валутен съюз без политическа основа, може да се окаже неговата гилотина.

Какво ще се случи зависи от Гърция. Гръцкото правителство трябва да ореже бюджетните си разходи с 25% за тази година. „Това ще е трудно. Ако го направят, ще е истинско чудо“, каза Чарлз Каломирис от Columbia University. „Но в същото време никой не вярваше, че те ще се справят и с Олимпиадата през 2004, а те успяха.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още