IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индия ще увеличава лихвите в борба с инфлацията, смятат икономисти

Вчера Индийската централна банка увеличи основната си лихва за първи път от две години насам

13:26 | 20.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индия ще увеличава лихвите в борба с инфлацията, смятат икономисти

Индийската централна банка вероятно ще предприеме ново увеличение на основната си лихва следващия месец, тъй като вчерашното повишение на лихвата - първо от две години насам, е едва началото на борбата на банката с инфлацията, смятат от BNP Paribas и Standard Chartered Plc.

Действията на банката последваха тези на Австралия и Малайзия по-рано този месец и на Норвегия и Израел от края на миналата година, предприети заради сигналите за възстановяване на световната икономика от рецесията.

Инфлацията в Азия започна да се усилва, тъй като регионът поведе глобалното възстановяване. Потребителските цени в Китай нараснаха през февруари до 16-месечен връх, след като промишленото производство в страната се увеличи с 20,7 на сто за първите два месеца на годината.

Централните банки на страните от Г-7 обаче засега изостават от повишаването на лихвите, изчаквайки за доказателства за по-конкретно възстановяване. Канада може да е първата страна от Г-7, чиято централна банка ще промени политиката си в това отношение, след като стана ясно, че основният индекс на потребителските цени неочаквано е нараснал миналия месец.

През януари промишленото производство на Индия е нараснало с 16,7 на сто, след като през декември отчете увеличение със 17,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още