IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се възстанови преди срещата на Фед

Щатският долар започна новата седмица с ръст спрямо повечето от останалите си основни конкуренти

11:48 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът се възстанови преди срещата на Фед

Фундаментален коментар

Щатският долар започна новата седмица с ръст спрямо повечето от останалите си основни конкуренти, като успя да неутрализира голяма част от загубите си по отношение на валути като еврото и британския паунд от петък. Отчасти доброто представяне на зелените пари се дължеше на спада на европейските борсови индекси, последван от разнопосочната търговия отвъд Океана, както и придържането към обратната корелация между търсенето на доларови активи и риск апетита на пазарните участници.

От друга страна някои положителни макроикономически данни също помогнаха на американската валута да спре поевтиняването си от края на миналата седмица. На по-добри от очакванията стойности станахме свидетели при индустриалното производство и промишлеността в региона на Ню Йорк, докато слабо разочарование предизвикаха новините за нетните дългосрочни капиталови потоци за януари.

Въпреки понижението на индикатора спрямо последния месец на 2009 година обаче стойностите му показаха, че чуждестранните инвеститори все още са нетни купувачи на деноминирани в долари ценни книжа, което затвърждава ролята на зелените пари на предпочитана резервна валута.

За разлика от долара единната европейска валута поевтиня спрямо всички свои конкуренти на валутния пазар с изключение на британския паунд. Очакванията на трейдърите са свързани най-вече с приключващата днес двудневна среща на официални представители на Европейския съюз, на която най-вероятно ще бъде оповестен план за спасяването на Гърция, ако финансовото състояние на страната го предполага.

През последните месеци се наблюдава разногласие относно това дали отпускането на помощи за южната ни съседка е оправдано, но от друга страна, ако Гърция не успее сама да се справи с огромната си задлъжнялост, натискът върху еврото ще се засили допълнително.

Натиск върху еврото може да има още след края на днешната среща на Федералния резерв на САЩ. Тъй като промяна в основния лихвен процент на щатската централна банка не се очаква, фокусът на пазарните участници ще бъде насочен към коментарите след заседанието, които най-вероятно ще предопределят посоката на движение на долара до края на седмицата.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.3767; High – 1.3783; Low – 1.3639; Close – 1.3676

Вчерашният спад на евро/долар съвпада със сценария, при който консолидацията през последните пет седмици изглежда като четвърта вълна с оглед на тренда от началото на декември насам. Критичен предвид корекцията след 1,3433 ще бъде пробив на 1,3543, а преди това силни подкрепи има при 1,3639 и 1,3621. За да бъде валиден сценарият за четвърта вълна, евро/долар трябва да се задържи под 1,4217, а в по-краткосрочен план силни съпротиви представляват 1,3795, 1,3838 и 1,4026.

GBP/USD
Open – 1.5196; High – 1.5205; Low – 1.5017; Close – 1.5054 

Въпреки вчерашния краткотраен пробив на 1,5025 кабелът затвори над това ниво, с което преодоляването му е първа цел в посока надолу за днес. При по-силно движение ще последва тест на 1,4990 и 1,4944, а следващата по-сериозна подкрепа е разположена при 1,4871. В посока нагоре краткосрочните съпротиви са разположени при 1,5086 и 1,5216.

USD/JPY
Open – 90.51; High – 90.95; Low – 90.35; Close – 90.52 

През последните три сесии наблюдаваме отслабване на възходящия импулс, което изглежда логично на фона на факта, че долар/йена се намира в близост до низходящата тренд линия, която дефинира движението на двойката през последната близо година. Докато цената се намира под нея, този тренд е все още валиден, като допълнителна негова подкрепа оказва 200-дневната МА. Текущата проекция на тренд линията е разположена при 91,40, като преди това предстои съпротивата на върха от петък при 91,07. При подновяване на низходящия тренд предстоят подкрепите на 90,15 и 89,61, следвани от 89,47.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още