IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въвеждането на паралелна на еврото валута като изход от гръцката криза?

Временното въвеждане на по-евтин „двойник“ на еврото може да помогне за изглаждането на икономическите различия в Европа

11:52 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Въвеждането на паралелна на еврото валута като изход от гръцката криза?

Според писателя Насим Талеб с помощта на феномена „черен лебед“ може да се обобщи всяко рядко или случайно събитие, което е непредсказуемо или трудно предвидимо, има огромно въздействие и може да се обясни лесно, но със задна дата.

Дан Люис от базирания в Лондон Център за икономическа политика смята, че фискалната криза в Гърция се е превърнала в „черния лебед“ на Европа, подобно на ипотечната криза от 2007 г. или терористичните атаки в САЩ от 2001 г., пише Wall Street Journal.

Всички обвиняват гръцкото правителство във фискална безотговорност, защото е прикривало размера на своите задължения и е харчило повече, отколкото има. Други икономисти като Пол Кругман обаче смятат, че фискалната криза в Гърция се дължи всъщност на допуснати при създаването на еврото грешки, които са предпоставка за асиметрични шокове в икономиката на еврозоната.

Още преди официалното създаване на еврозоната много икономисти са предупреждавали политическите фигури в Европа, че липсата на силен политически съюз, единна фискална и данъчна политика ще затрудни функционирането на еврото и ще засили класовото разделение между страните в еврозоната.

Кои са най- дискутираните варианти за справяне с гръцката криза?

Най-широко дискутираните варианти за справяне с гръцката криза са два: излизане на страната от еврозоната (доброволно или не) или прилагане на драконовски мерки, с които да се елиминира бюджетният дефицит и да се гарантира строга фискална политика.

Първият вариант засега изглежда немислим, защото би довел до икономически колапс и хиперинфлация в Европа.

Болезнените съкращения на бюджетния дефицит са другият сценарий, който изглежда най-вероятен. Те обаче няма да поправят основния недостатък на еврото, което не е проектирано по такъв начин, че да отговори на особеностите на отделните икономики в Европа.

Мобилността на работната ръка като предпоставка за стабилността на еврозоната

Дан Люис прави паралел между ефективното функциониране на щатския долар и еврото, като казва, че при въвеждането на долара населението на САЩ е било по-малко от това на еврозоната, а мобилността на работната ръка там винаги е била много висока.

В същото време движението на работна ръка в Европа е много слабо, допреди към Европейския съюз да се присъединят по-слабо развитите и бедни икономики от Източна и Централна Европа. Най-голямата ирония е, че повечето източноевропейци намират препитание в страни от ЕС, които са извън еврозоната, и най-вече във Великобритания.

По този начин по-гъвкавият пазар на труда в Обединеното кралство, който има сравнително либерална миграционна политика, е изиграл ролята на клапан за еврото, като е дал шанс на европейските страни да изнесат част от своята безработица и да отложат допълнително своя преход към динамична и либерална пазарно-ориентирана икономика.

Важната роля на устойчивостта на страните към асиметрични шокове в икономиката

Разбира се, мобилността на работната ръка не е единственият критерий за оптимално ефективна валутна зона. Важна е и способността на всяка отделна страна в рамките на валутната зона да устои на асиметрични шокове в икономиката.

Понякога такива шокове могат да имат положителен ефект, както в случая на Ирландия: огромен приток от преки чуждестранни инвестиции влиза в страната след въвеждането на нисък корпоративен данък. Това води до прегряване на икономиката, която управляващите не могат да охладят с помощта на по-високи лихвени проценти заради липсата на самостоятелна парична политика след въвеждането на еврото.

Ирландия обаче налага жестоки ограничения в публичния сектор, които се оказват много сурови и бързи. Финансовото състояние на страната се подобрява значително само в рамките на една година, по подобие на случаите с Канада и Швеция. Неслучайно преди година суаповете за защита от фалит на Ирландия скочиха до рекордните 377 базисни пункта, което е близо до нивото, където се намира Гърция, но сега вече са много по-близо до тези на Германия

Какво може да се направи, за да се излезе и предотврати в бъдеще гръцката криза?

Гърция може да прибегне до драстично съкращаване на разходите и заплатите в публичния сектор, по примера на Ирландия, Австралия, Швеция и Канада. Засега обаче съмненията, че страната наистина ще поеме по този път надделяват заради репутацията на Гърция на социална държава.

Другият вариант е Гърция да въведе валутен борд, но това не е възможно, защото страната не разполага с достатъчно валутни резерви. Третата опция е излизането от еврозоната и преминаването към плаваща валута. Това обаче е най-песимистичният сценарий, който може да доведе не само до несъстоятелност на Гърция, но и до сериозен трус на финансовите пазари и дестабилизиране на световната икономика.

Дан Люис предлага един по-различен вариант за изход от гръцката криза, а именно: единната валута да се модифицира по такъв начин, че да отговори на икономическите различия между отделните страни.

За тази цел еврозоната може да подкрепи с резервите си по-нисък обменен курс за паралелна на еврото валута за по-малките държави, която може да е с до 20% по-евтина. Това ще е свързано с агресивното намаляване на разходите в публичния им сектор, като паралелната валута може да се нарече Евро-2 или дори „Euro Club Med“.

Тя, разбира се, ще бъде в обращение само временно, докато финансовата криза в Европа отмине и банките възстановят своята капиталова база, което ще им позволи да отпускат заеми при по-ниски лихви. Дан Люис дори предлага на по-малките държави в Европа, които искат да се присъединят към еврозоната, да се обединят в отделна валутна зона, вместо да въвеждат скъпото евро. Сред страните, които се смятат за спасителна надежда за еврото, са Естония и България.

В крайна сметка авторът на анализа прави заключение, че спасяването на Гърция или изхвърлянето на страната от еврозоната ще докажат едно и също нещо, а именно, че единната валута не работи по един и същи начин за всички страни от еврозоната. Той съветва да се анализира по-сериозно възможността за временно въвеждане на паралелна на еврото валута, защото макар и да изглежда непрактично и политически безвкусно, това решение може да помогне за избягването на подобни кризи в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още