IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шведската крона е все по-привлекателна алтернатива на валутните пазари

Според големите участници на валутните пазари кроната ще поскъпне с поне 10% тази година

08:15 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шведската крона е все по-привлекателна алтернатива на валутните пазари

Шведската крона става все по-привлекателна алтернатива на валутните пазари на фона на намаляващия бюджетен дефицит и очаквания икономически растеж на скандинавската страна през тази година. През февруари кроната е поскъпнала с 5,5% спрямо еврото, което е най-доброто й месечно представяне за последните 12 години.

Това я превръща и в най-печелившата сред всички 156 валути, които Bloomberg следи, като изключение прави само бразилския реал.

Според най-големите участници на валутните пазари кроната ще поскъпне с поне 10% в рамките на тази година, защото шведската икономика ще нарасне два пъти по-бързо от тази на еврозоната, а шведската централна банка ще започне да увеличава своя основен лихвен процент преди Европейската централна банка.

На фона на изключително ниските основни лихвени проценти в повечето страни по целия свят, доброто финансово състояние на публичния сектор в Швеция и очакваното затягане на паричната политика през тази година привличат вниманието на все повече участници на валутните пазари, въпреки че кроната бе най-лошо представящата се валута в Европа през четвъртото тримесечие на 2009 г.

Шведската крона поскъпна с 1,2% срещу еврото миналата седмица и може да поскъпне още до 9,2 крони за евро до края на тази година. Това прогнозират валутните стратези на швейцарската банка UBS, която е вторият най-голям участник на валутните пазари в света.

От Morgan Stanley, чиято прогноза за миналата година е била най-точна, очакват поскъпване на кроната до 9,3 крони за едно евро, като подобна е и прогнозата на най-големият участник на валутните пазари на света – Deutsche Bank. Към 07:45 ч. българско време двойката EUR/SEK се котира при ниво от 9,7133 крони за едно евро.

През последния месец цената за защита от невъзможност на Швеция да посреща своите задължения по издадените държавни ценни книжа с матуритет от една, две и три години, стана по-ниска от тази на застраховката за фалит на Германия. Това не се е случвало от 2008 г. досега.

Брутният вътрешен продукт на Швеция се сви с 4,5% през миналата година, а шведската крона поевтиня с 3% срещу долара през четвъртото тримесечие заради притеснения, че съседните страни Литва, Латвия и Естония може да обезценят своите валути, което ще донесе загуби на шведските банки, които са отпуснали заеми за около 75 млрд. долара в Балтийския регион.

Икономиката на Швеция е десетата по големина в Европа и на четвърто място по конкурентоспособност в света, след тези на Швейцария, САЩ и Сингапур, по данни на Световния икономически форум. За това допринасят икономическата стабилност на страната, иновациите, добрата образователна система и инфраструктура.

Бюджетният дефицит на Швеция ще се свие до 3,3% от брутния вътрешен продукт на страната през 2010 г., което е наполовина на отрицателното бюджетно салдо на страните в еврозоната и около една трета от бюджетния дефицит на САЩ и Япония. Икономистите, взели участие в проучването на Bloomberg, очакват още, че икономиката на страната ще се разрасне с 2,3% през тази година и ще надмине икономическия ръст в Германия, Франция, Великобритания, еврозоната, Швейцария и Япония.

Шведската крона поевтиня с близо 40% срещу долара от септември 1992 г. до края на 1993 г., след като кризата в банковия сектор потопи икономиката на страната в най-тежката й рецесия от 30-те години на 20-ти век досега.

По-високата волатилност на шведската валута стана причина тя да поевтинее с 19% спрямо еврото през шестте месеца след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г. Курсът на двойката EUR/SEK нарасна до рекордно високото за еврото ниво от 11,7896 крони за едно евро на 6 март 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още