IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд се срина след отварянето на пазарите в понеделник

Стерлингът поевтиня значително спрямо всички свои основни конкуренти на валутния пазар

11:55 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британският паунд се срина след отварянето на пазарите в понеделник

Фундаментален коментар

Думата, с която най-добре може да се опише представянето на британския паунд в началото на новата седмица, е „срив”, след като стерлингът поевтиня значително спрямо всички свои основни конкуренти на валутния пазар.

Само в рамките на няколко часа валутата изгуби над 450 пипса спрямо щатския долар, като същевременно премина над границата от 90 пенса за едно евро. И докато паундът все още се намира далеч от рекордните си дъна спрямо двете най-ликвидни валути, то по всичко личи, че британската парична единица вече е загубила битката срещу така наречените „стокови” долари, а именно – валутите на Австралия, Канада и Нова Зеландия. Към момента стерлингът се намира на невиждани досега рекордно ниски нива по отношение на тези три валути за последните поне 20 години, като по всичко личи, че свободното падане на стерлинга ще продължи и занапред или поне докато не станем свидетели на коренна промяна във фундаменталните фактори, които обуславят неговото представяне.

Допълнителен натиск върху паунда по отношение на австралийския долар оказа снощното решение на Австралийската централна банка да увеличи основната си лихва с 25 базисни пункта до 4%, с което предприе четвъртото затягане на монетарната си политика за последните пет месеца. Наред с това президентът на институцията Глен Стивънс заяви, че целите пред банката ще бъдат връщане на лихвите към средните им стойности за последните години, което недвусмислено подсказва, че най-вероятно ще станем свидетели на нови повишения през следващите месеци.

В подкрепа на решението на Австралийската централна банка във връзка с цената на заемния ресурс излязоха данните за продажбите на дребно за януари. Индикаторът отчете над два пъти по-голям ръст спрямо предварителните очаквания, нараствайки с 1,2% на месечна база. И докато макроикономическите показатели във Великобритания продължават да показват несигурност, то фундаменталните новини от Австралия и Нова Зеландия са предимно позитивни през последните месеци. Имайки предвид този факт и значителните различия в монетарните политики на централните банки в тези държави спрямо действията на Английската централна банка, можем да очакваме поскъпването на „стоковите” долари по отношение на паунда да продължи и през следващите месеци.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.3626; High – 1.3664; Low – 1.3459; Close – 1.3560

През последните няколко сесии евро/долар се търгува в рейндж от около 250 пипса, като тази консолидация изглежда по-скоро като временна пауза преди подновяване на низходящия тренд. Засилване на преобладаващия през последните три месеца тренд можем да очакваме при пробив на 1,3442, след което ще последва тест на 1,3423 и спад към 1,2885 в по-дългосрочен план. Критично ниво с оглед на тренда след 1,4579 е 1,3788, като преди това предстои съпротивата на 1,3691. 

GBP/USD
Open – 1.5177; High – 1.5237; Low – 1.4779; Close – 1.4989

 

Силният низходящ импулс през отминалата сесия доведе до преодоляване на няколко силни подкрепи, като от текущите нива първа по-сериозна цел в по-дългосрочен план е 1,4395. Преди това трябва да станем свидетели на пробив на вчерашното дъно при 1,4779. В посока нагоре първата краткосрочна съпротива е разположена при 1,5015, следвана от 1,5180. 

USD/JPY
Open – 88.89; High – 89.47; Low – 88.69; Close – 89.12

 

Опитът на долар/йена да коригира низходящия тренд срещна съпротива при 89,49, като едва преодоляване на това ниво ще създаде предпоставки за продължаване на ралито със следваща цел при 90,36. Дотогава вероятността за подновяване на спада е все още по-голяма, като първа цел в посока надолу е 88,69, следвана непосредствено от 88,54. Пробив на второто ниво ще доведе до засилване на низходящия тренд към 87,36. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още