IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спокойна търговия на валутните пазари в началото на седмицата

С напредването на настоящата седмица обаче се очаква постепенното активизиране на трейдърите

11:24 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спокойна търговия на валутните пазари в началото на седмицата

Фундаментален коментар

Търговията на валутните пазари започна в изключително спокойно темпо в понеделник, като през целия ден основните кросове се движеха в тесни граници и почти без промяна спрямо нивата, на които затвориха в края на миналата седмица. В основата на безразличното отношение на пазарните участници към случващото се на forex пазара беше липсата на значими фундаментални новини за водещите световни икономики, както и разнопосочните движения при основните борсови индекси.

С напредването на настоящата седмица обаче се очаква постепенното активизиране на трейдърите, особено при наличието на някои по-важни новини в икономическия календар. По-късно през днешния ден предстои оповестяването на данни за двете най-големи икономики в Европейския съюз – Германия и Франция, съпроводени от потребителското доверие в САЩ за февруари. Именно от потребителите се очаква да допринесат за съживяването на американската икономика, тъй като техните разходи се равняват на над 70% от брутния вътрешен продукт в страната. Въпреки че се очаква слаб спад на показателя спрямо стойностите му от началото на годината, той все пак ще остане над равновесната граница от 50 пункта, която е индикация за превес на оптимистите над песимистите.

Наред с макроикономическите показатели от двете страни на Океана върху представянето на основната валутна двойка евро/долар ще повлияят и евентуални новини около бюджетния дефицит на Гърция. Макар че през последните месеци финансовото състояние на южната ни съседка е сред главните теми на пазарите, все още не сме станали свидетели на никакви конкретни мерки от страна на Европейския съюз, затова можем да приемем слуховете за намеса на европейските институции като обикновени спекулации. Въпреки това обаче, самото наличие на неяснота във връзка с финансовото състояние на някои европейски държави са достатъчна предпоставка за продължаване на слабото представяне на единната валута. 

Технически коментар 

EUR/USD
Open – 1.3613; High – 1.3653; Low – 1.3572; Close – 1.3595 

Тесният рейндж, в който се движеше евро/долар през цялата изминала сесия не води до съществена промяна в техническата картина. Низходящият тренд от началото на декември насам е все още валиден, като на по-ниските времеви мащаби критичен за неговото продължаване ще бъде пробив на 1.3788. При подновяване на спада първа цел е 1.3572, следвана от 1.3442 и 1.3423. 

GBP/USD
Open – 1.5466; High – 1.5519; Low – 1.5430; Close – 1.5479 

Навлизането на кабела в зоната на свръхпродажбите създава предпоставки за частична корекция, каквато наблюдаваме от началото на днешната сесия. Интрадневният импулс е възходящ, но дългосрочният тренд остава „мечи”. С оглед на започналия след 1.6876 спад е необходимо двойката да остане под 1.5814. Първата по-сериозна подкрепа е разположена при 1.5446, при пробив на която ще последва спад до 1.5342.

USD/JPY
Open – 91.48; High – 91.89; Low – 91.00; Close – 91.13

Долар/йена остана ограничена от силната резистентна зона около 92.20, където се намират съпротивите на низходящата тренд линия, дефинираща 10-месечния тренд след 101.43 и 200-дневната МА. Едва при пробив на тези нива можем да очакваме засилване на възходящия импулс, като дотогава вероятността за подновяване на спада е все още по-голяма. Първата по-сериозна подкрепа е разположена при 90.56, следвана от 89.69.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още