IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коя валута пострада най-много от вдигането на дисконтовата лихва в САЩ?

Британската лира е големият губещ от изненадващите мерки за затягане на паричната политика в САЩ

16:55 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Коя валута пострада най-много от вдигането на дисконтовата лихва в САЩ?

Федералният резерв на САЩ изненада вчера финансовите пазари по целия свят с решението да повиши лихвения процент по заемите, които отпуска на търговските банки в САЩ. Ръководството на централната банка всъщност повиши ставката на т.нар. дисконтов лихвен процент от 0,50% на 0,75%. Това е лихвата, срещу която банките могат да получават краткосрочни заеми директно от Фед.

Наскоро ръководството на Федералния резерв намекна, че не е изключено тази ставка да влезе в ролята на основен лихвен процент в САЩ. В момента тази функция се изпълнява от лихвения процент, по който банките в САЩ си отдават като заем за една нощ своите свръхрезерви при Федералния резерв. Целта на Федералния резерв в момента е да поддържа основния лихвен процент в интервала от 0% до 0,25%.

Вдигането на дисконтовия лихвен процент в САЩ разтърси валутните и капиталови пазари в четвъртък. Щатският долар поскъпна бързо, а индексите в азиатския и тихоокеанския регион претърпяха болезнени спадове. Силната реакция на пазарните участници е отражение на техните притеснения, че затягането на паричната политика може да затрудни възстановяването на американската и световна икономика.

От друга страна затягането на паричната политика ще намали паричната маса в обращение, а това може да ограничи инвестициите във финансови активи, недвижимо имущество и суровини. Неслучайно именно борсовите компании от финансовия, добивния и енергийния сектор, както и тези от сектора за недвижими имоти, станаха обект на силни разпродажби по време на днешната сесия в Азия и Европа.

Федералният резерв съобщи решението си да повиши лихвения процент по заемите, които отпуска на търговските банки, след края на вчерашната борсова сесия в САЩ, вероятно за да предотврати шока на местните пазари на ценни книжа. За да смекчи ефекта от изненадващата новина, ръководството на Фед заяви, че това не бива да се приема като предвестник за скорошно повишение на основната лихва.

Валутните пазари обаче отразиха важността на събитието с резки движения при повечето най-търгувани валутни двойки. Еврото поевтиня с 0,6% спрямо долара и курсът продължава да върви надолу по време на днешната валутна сесия, като падна до 1,3444 долара за евро. Това е най-ниското ниво за единната валута от средата на май 2009 г., като за последните три месеца загубата й вече възлиза на 9%.

Резултатите от последната валутна анкета на Investor.bg показаха, че 59% от гласувалите общо 422-ма читатели са на мнение, че Федералният резерв ще вдигне основния лихвен процент в САЩ преди Европейската централна банка да предприеме подобен ход в еврозоната. Останалите 41% от гласувалите смятат, че Европейската централна банка ще изпревари Федералния резерв в това отношение.

Още по-силен спад от 0,9% в четвъртък претърпя британската лира, която губи още 0,8% днес. Курсът на двойката GBP/USD падна до 1,5346 долара за една лира, като за това допринесе не само увеличението на дисконтовия лихвен процент в САЩ. Върху лирата натежаха още данните за увеличаването на безработицата на Острова, спадът на продажбите на дребно и бюджетният дефицит през януари.

На този етап изглежда, че именно британската лира е големият губещ от увеличението на дисконтовия лихвен процент в САЩ. През последните три месеца лирата е поевтиняла с близо 7% спрямо долара, като в рамките на изминаващата седмица тя е отстъпила с 1,7%, което е четвърти спад за последните пет седмици. В сравнение с февруари 2009 г. обаче курсът на лирата срещу долара е скочил с 9%.

Подобно на еврото, японската йена поевтиня с 0,6% спрямо долара в четвъртък, като курсът на двойката USD/JPY остава почти без промяна по време на днешната валутна търговия. През последните пет валутни сесии йената е изгубила близо 2% спрямо долара. Австралийският долар отстъпи също с 0,6% вчера, а днес губи още 0,1% въпреки очакваното вдигане на основния лихвен процент в Австралия през март.

Швейцарският франк изгуби 0,5% спрямо щатския долар вчера и курсът остава почти без промяна днес на ниво от 1,0843 франка за един долар. Сред шестте най-търгувани валути канадският долар поевтиня най-малко с 0,1% срещу щатския си съименник вчера, а днес отстъпва с още 0,3% до 1,0505 канадски долара за един щатски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още