IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията показва, че слабият долар е илюзия

През последните 35 години зелените пари се представят отлично на фона на валутите на основните търговски партньори на САЩ

11:45 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията показва, че слабият долар е илюзия

На фона на притесненията за огромен бюджетен дефицит от 1,6 трлн. долара, който се очаква в САЩ, и огромната задлъжнялост, все по-често се появяват прогнози за слабост на американския долар. Изчисленията обаче показват, че зелените пари са точно толкова стабилни, колкото и преди 35 години.

Измерена срещу кошницата от валути на държавите от Групата на десетте и претеглена чрез двустранната търговия между отделните страни, стойността на долара се е повишила с около 3 на сто от 1975 година досега.

Това е едва четири години след края на подписаното през 1944 година Бретън-Уудско споразумение за въвеждане на златния стандарт. Изчисленията са на база валутните индекси на Bloomberg Correlation-Weighted Indexes.

За същия период британската лира е изгубила впечатляващите 34 на сто от стойността си, а канадският долар е поевтинял с 6 на сто.

Според индекса доларът е повишил стойността си с 6 на сто от ноември досега, след като през първите 11 месеца на 2009 година е изгубил 11 на сто.

Групата индекси е стартирана на 2 януари 1975 година с начална стойност 100 пункта. В изчисленията участват долар, йена, лира, швейцарски франк, евро (преди 1999 година – немска марка и френски франк), австралийски и новозеландски долар, шведска крона.

В методологията на показателите е посочено, че не се използва среднопретеглена стойност на валутните курсове на база данни за търговията, а се изчисляват относителни тегла, базирани на валутните курсове. Така се избягва забавянето на данните, смятат от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още