IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският паунд ще бъде големият губещ след изборите на Острова

Следващото правителство вероятно няма да има достатъчно силни позиции в парламента, за да се справи с големия бюджетен дефицит

16:05 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британският паунд ще бъде големият губещ след изборите на Острова

Британският паунд ще бъде големия губещ през тази година, независимо от това дали сегашният премиер на Великобритания Гордън Браун или лидерът на опозицията Дейвид Камерън ще спечели изборите през тази година. Валутните анализатори не вярват, че следващото правителство ще има достатъчно голяма подкрепа в парламента, за да се справи с големия бюджетен дефицит на страната, предаде Bloomberg.

Валутните стратези са редуцирали своите прогнози за понижение на курса на паунда спрямо долара с до 2% през този месец. Предварителните социологически проучвания сочат, че нито една от двете партии няма да успее да спечели убедителна победа, което не е случвало през последните три десетилетия. Освен това върху британската лира ще натежи и удвояването на фискалния дефицит през последната година.

Според анализаторите на SJS Markets, които са предвидили най-точно курса на британската лира срещу долара през миналата година, до края на тази година лирата ще поевтинее с 1,3% срещу долара. Според BNP Paribas лирата ще заличи цялата си преднина от 11% срещу долара през миналата година.

За последно изборите във Великобритания не излъчват категоричен победител през 1974 г., след което британската лира започва да поевтинява и отстъпва с 28% през следващите две години. Причина за това става провала на лейбъристкото правителство да финансира бюджетния дефицит, което води до необходимостта Международният валутен фонд да предостави спасителен заем на страната.

В случай че страната стигне до политическа парализа, стратезите на BNP Paribas очакват, че курсът на лирата срещу долара може да падне до 1,40 лири за долар през тази година. Изборите трябва да се проведат до юни тази година, като най-новите социологически проучвания сочат, че Консервативната партия начело с Дейвид Камерън има лека преднина пред Лейбъристката на сегашния премиер Гордън Браун.

Освен това инвеститорите по целия свят са по-песимистично настроени за британската икономика спрямо всичко останали развити икономики. Над 66% от инвеститорите, анкетирани от Bloomberg, смятат, че инвестиционният климат в страната в момента е лош. Британската лира обаче може да поскъпне през тази година, в случай че Английската централна банка вдигне основния лихвен процент в страната.

В момента той е на ниво от 0,5%, което е най-ниската стойност в тривековната история на Английската централна банка. Годишната инфлация в страната се ускори до 2,9 на сто през декември, което е близо до заложения инфлационен таван от 3%. В случай че цените продължат да се увеличават с бързо темпо, ръководството на банката може да се види принудено да повиши лихвата през тази година.

През първите осем месеца на текущата фискална 2009/2010 г., която ще приключи в края на март 2010 г., общата задлъжнялост в публичния сектор на Великобритания възлезе на 106,4 млрд. британски лири. Нетният дълг на Великобритания вече възлиза на 60,2% от брутния вътрешен продукт на страната, което е рекордно висока стойност, откакто статистиката започва да се води през 1974 г.

През 2008 г. британската валута поевтиня с 26% спрямо долара, след което поскъпна с 11% през 2009 г.

По време на днешната валутна сесия лирата поскъпва с 0,2% спрямо долара и към 15:25 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,6139 долара за една лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още