IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът през 2010 година: Стабилност без резки движения

Зелените пари ще са големият печеливш при излизането от кризата

08:33 | 30.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът през 2010 година: Стабилност без резки движения

Ако се вярва на прогнозите на валутните анализатори, то можем да спрем да се притесняваме от слаб долар. Тогава обаче ще трябва да спрем и да се надяваме, че доларът ще поскъпне, се казва в анализ на CNBC.

Повечето пазарни анализатори са на мнение, че американската валута ще се стабилизира и установи трайно на настоящите си нива, които са резултат от скок с близо 5 на сто през декември. Причината за това е, че трейдърите ще залагат на поскъпване на зелените пари заради неизбежното затягане на монетарната политика от страна на Фед.

Оставяйки това настрани обаче, всичко ще зависи от това колко зле ще се развият нещата за останалите основни валути – евро, йена и британска лира.

"Доларът стана свръхпродаден", смята Майкъл Уулфолк, валутен стратег в Bank of New York Mellon. "Смятам, че настоящото движение е резултат от стабилизиране в края на годината, като то получава малка подкрепа от спекулантите", посочва той.

Уулфолк е един от по-песимистично настроените анализатори за шансовете на долара да бъде силен през 2010 година. Повечето специалисти очакват ръст на американската валута, но без да се стига до силно поскъпване на зелените пари.

„Доларът е твърде ниско, той трябва да тръгне нагоре“, смята Робърт Бруска от FAO Economics.

Прогнозите са, че доларът ще остане слаб срещу валутите, които са обвързани с цените на суровините – паричните единици на Канада, Австралия и Бразилия. В същото време обаче се очаква поскъпване спрямо йената, паунда и еврото.

По отношение на дългогодишния мечи пазар, който свали долара до рекордно ниско ниво спрямо еврото, както и до паритет с швейцарския франк и канадския долар, анализаторите са единодушни – най-лошото определено е отминало.

"Имаше значителна промяна на сентимента", казва Борис Шлосберг от GFT Forex. "Всичко започна да се променя с излизането на данните за безработицата през ноември", обяснява той, визирайки доклада на правителството, които показа загуба на едва 11 хил. работни места през месеца.

"Фундаменталните фактори трябва да бъдат благоприятни за американския долар догодина", смята пък Васили Серебряков от Wells Fargo. Той е и един от пазарните анализатори, които са най-големи оптимисти за зелените пари.

Фундаментите

Повечето анализатори се обединяват около сценарий, който предвижда възстановяването на САЩ да бъде по-бързо и по-силно от това на повечето от страните от Г-7. Това пък би трябвало да накара Фед да затегне мометарната политика преди останалите.

В същото време се очаква икономиката на САЩ да бъде по-малко податлива на шокове на кредитните пазари, което ще й позволи да запази традиционния си статус на спасителен остров.

„Лихвените проценти ще следват това, което се случва в икономиката. Ще видим малко по-бързо възстановяване в краткосрочен план заради икономическите проблеми на другите страни, както и заради отстъплението на златото напоследък“, смята Дейвид Пиърс от GPS Capital Markets.

Макар мнозина да очакват от Фед да не променя основната лихва преди средата на 2010 година, централната банка вероятно ще прекрати някои от нетрадиционните си програми за увеличаване на ликвидността във финансовата система. Очакванията са това да се случи дори още през първото тримесечие.

„Фед наводни пазара с евтина ликвидност“, посочва Серебряков.

Въпреки опасенията, че проблемите в сектора на търговските имоти на САЩ могат да натежат на икономиката, анализаторите смятат, че потенциалът за големи трудности оттук нататък е доста малък. Това също би трябвало да подкрепи долара.

„Хората започват да се притесняват от рисковете при държавните дългове в Европа. Португалия, Гърция, Ирландия, Испания – всички тези страни имат огромни бюджетни дефицити“, смята Шлосберг.

Когато светна лампата с дълговете и бюджетните проблеми на Гърция и Дубай, посланието бе ясно и силно, казва Бруска и добавя, че всички подобни мини събития служат за напомняне, че на пазара все още има рискове.

Сред факторите, които се посочват в подкрепа на долара, е и краят на силното поскъпване на златото. Ралито на метала накара мнозина да продават долари и да купуват злато и сега, когато тази тенденция е спряла, може да се очаква, че зелените пари ще получат подкрепа.

Как ще се представи доларът?

Срещу еврото

„Най-бичият сценарий сочи поскъпване до 1,30-1,35 долара за евро“, смята Шлосберг. От Wells Fargo посочват като възможност 1,32. Консенсусната прогноза обаче е за ниво от около 1,35 долара за евро.

Срещу британската лира

„Великобритания е най-слабата част от Г-7“, посочва Уулфорк, според когото е вероятно да се достигне ниво от 1,53 долара за лира. Той обаче посочва, че ако Фед и ЕЦБ променят лихвите, то може да се стигне и до 1,40 GBP/USD. Повечето анализатори се обединяват около курс от 1,45-1,50 долара за лира.

Спрямо йената

Като основен момент тук се определя лихвената политика. Тъй като централната банка на Япония се очаква да държи лихвата в близост до нула за доста дълъг период, то в средата на годината може да се стигне до 98 йени за долар, а в края – и до 105 йени за долар, смятат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още