IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата във Великобритания вероятно ще остане ниска до края на 2010 г.

Според Morgan Stanley паричната политика на АЦБ няма да се промени през следващите месеци

09:50 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата във Великобритания вероятно ще остане ниска до края на 2010 г.

Основният лихвен процент във Великобритания вероятно ще остане на сегашното рекордно ниско ниво от 0,5 на сто до края на следващата година. Това прогнозират анализаторите на инвестиционната банка Morgan Stanley, които не очакват и увеличение на програмата на централната банка за увеличаване на паричната маса в обращение чрез изкупуване на държавни облигации за 200 млрд. лири.

Днес ще се проведе последната за тази година среща на Комитета за парична политика към Английската централна банка, който ще оповести своето лихвено решение в 14:00 ч. българско време. Според Morgan Stanley паричната политика на централната банка няма да претърпи сериозни промени през 2010 година, а нейното постепенно затягане ще зависи от фискалните решения на правителството.

В сряда финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг коригира надолу прогнозата си за икономическия растеж на страната през тази година и вече очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 4,75 на сто. В своя предварителен доклад за изпълнението на бюджета той обяви, че ще наложи еднократно облагане на бонусите в банковия сектор на стойност над 25 хил. лири с данък от 50%.

Икономиката на Великобритания продължи да се свива и през третото тримесечие, въпреки че основната лихва падна до 0,5% през март. Тогава Английската централна банка започна и да изкупува държавни ценни книжа, като извънредна мярка за подкрепа на икономиката. Първоначалната стойност на програмата бе 75 млрд. лири, но нарасна до 200 млрд. лири през следващите осем месеца.

Икономиката на Великобритания се свиваше в продължение на шест поредни тримесечия, като за периода от юли до септември отчете спад от 0,3%. Това е най-продължителната рецесия в страната, откакто статистиката започва да се води през 1955 г., предаде AP. Според анализатори БВП на страната ще се повиши през четвъртото тримесечие, но официалните данни ще излязат чак догодина.

Докладът от последната среща на Комитета за парична политика показа, че неговите девет члена ще преразгледат през февруари ефекта и стойността на своята програма за изкупуване на държавни облигации. От него стана ясно още, че те са били раздвоени относно размера на програмата, като двама от тях са настоявали тя да се увеличи през ноември не с 25, а с 40 млрд. лири.

Към 9:40 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6235 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия лирата поевтинява с 0,2%. От началото на тази година британската лира е поскъпнала с повече от 11% спрямо долара, с 8% спрямо японската йена и с 5,5 спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още