IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке охлади ентусиазма на трейдърите

Шефът на Фед заяви, че икономическата активност отвъд Океана все още е изправена пред значителни рискове

12:01 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке охлади ентусиазма на трейдърите

Фундаментален коментар

Доларът продължи доброто си представяне спрямо еврото от края на миналата седмица и в началото на вчерашната сесия достигна едномесечен връх от 1.4755. По този начин „зелените пари” затвърдиха движението си от петък, когато получиха силна подкрепа от данните за безработицата в САЩ за ноември.

При липсата на значими фундаментални новини в първия ден от новата седмица погледите на пазарните участници бяха насочени към речта на Бен Бернанке пред икономически клуб във Вашингтон. Мнозинството трейдъри очакваха председателят на Фед да потвърди оптимистичните прогнози за възстановяването на американската икономика от най-тежката й рецесия за последните няколко десетилетия, които се появиха след петъчните данни.

Вместо това Бернанке охлади ентусиазма на участниците на валутния пазар, след като заяви, че икономическата активност отвъд Океана все още е изправена пред значителни рискове, тъй като се очаква нивото на незаетост да остане високо през по-голямата част от 2010 година. Този фактор, в комбинация със слабото потребление и ниската инфлация, са предпоставки щатската централна банка да остави основната си лихва непроменена спрямо текущите 0,25% за „продължителен период от време” – фраза, която председателят на Федералния резерв неизменно използва при своите изказвания през последните месеци.

Повече подробности относно намеренията на щатската централна банка по отношение на водената от нея монетарна политика можем да получим след края на последната за годината й среща, която ще се проведе в средата на другата седмица.

До петък предстои да заседават четири от водещите световни централни банки, като конкретни мерки по отношение на лихвените проценти във Великобритания, Канада, Швейцария и Нова Зеландия не се очакват. Вместо това е възможно да станем свидетели на коментари от страна на официални представители на тези институции, които могат да дадат насоки кога можем да очакваме увеличаване на основните им лихви.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.4855; High – 1.4904; Low – 1.4755; Close – 1.4826

Второто поредно затваряне под възходящата тренд линия от началото на март насам и нейният тест в посока нагоре са предпоставки да приемем пробива й в края на миналата седмица за валиден. В посока надолу предстои евро/долар да тества вчерашното дъно при 1.4755, след което можем да очакваме продължаване на спада към ключовото ниво с оглед на запазване на тренда през последните 9 месеца при 1.4625. Критично ниво предвид „мечия” сценарий е 1.4904 в посока нагоре.

GBP/USD
Open – 1.6447; High – 1.6514; Low – 1.6311; Close – 1.6443

Пробивът на 1.6378 отведе кабела към следващата му цел в посока надолу при 1.6270. Преди това предстои да наблюдаваме тест на вчерашното дъно при 1.6311. С оглед на започналия след 1.6876 спад критично ниво е 1.6720, като преди това краткосрочните съпротиви са разположени при 1.6514 и 1.6673.

USD/JPY
Open – 90.40; High – 90.41; Low – 89.03; Close – 89.49

Поскъпването на долар/йена през предходната сесия отведе двойката в зоната на свръхпродажбите, което беше в основата на вчерашния й спад. В посока надолу предстоят подкрепите на 88.00 и 87.52. При завръщане над 90.09 ще получим сигнал за подновяване на възходящото движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още