IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички мразят долара. Защо тогава той да не поскъпне?

Когато всички са заложили срещу зелените пари, може да не останат продавачи, които да продължат натиска върху тях

13:00 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Всички мразят долара. Защо тогава той да не поскъпне?

Ситуацията в последно време изглежда така: Независимо анализатор от коя област говори, темата е свързана с това, че каквото и да се случва в света, то се отразява негативно на щатския долар.

Увеличаващи се разходи на правителствата, лихвени проценти в близост до нула и трудности в преодоляването на икономическата криза – всичко това се посочва като причина за поевтиняване на американската валута, пише в свой коментар анализаторът Майкъл Кан от MarketWatch.

Точно такъв тип пазарен сентимент обаче дава предпоставки за изненади от страна на долара и може да се стигне до поскъпване на щатската валута.

Анализът на пазарните нагласи е най-трудният за разбиране и оценка инструмент от арсенала на трейдърите. Няма например нито един борсово търгуван фонд (ETF), който да търгува със сентимент и по никакъв начин не можем да кажем дали сентиментът върви нагоре или надолу с определен темп всеки ден.

Вместо това, той е доста по-абстрактна концепция, при която се извършва анкетиране на инвеститори, анализатори и журналисти. Допитването до всяка една от тези групи обаче може да даде различни резултати.

Такива са правилата на играта, което означава че всички ние трябва да бъдем както гъвкави, така и креативни. Например, просто чрез преглед на новините, които ни поднасят медиите, ние можем да видим, че преобладаващите настроения относно долара са негативни.

Всъщност в момента може да се види, че настроенията срещу долара са изключително силни и логично може да бъде поставен въпросът: Щом всички са песимисти, тогава останали ли са още продавачи?

Джейк Бърнстейн, собственик на Trade-Futures.com, който има 40-годишен опит в търговията с фючърси, посочва, че Всекидневният индекс на сентимента, който той е създал, е бил на изключително ниско ниво в края на ноември. Тогава бичи настроените трейдъри са били едва 14%.

Това означава, че преобладаващият брой трейдъри, участвали в изследването, са смятали, че доларът ще върви надолу. При такава ситуация е типично формирането на пазарно дъно.

Подобни настроения могат да се уловят от графиката на доларовия индекс чрез едни от основните технически показатели. Като цяло графиката показва устойчив низходящ тренд, мечи тренд. Така може да ни се стори обаче, докато не забележим, че някои технически индикатори се движат в противоположна на валутния курс посока.

Особено показателно е движението на често използвания индекс на относителната сила (RSI), който през последните седмици успява да поставя все по-високи дъна, докато доларът върви все по-надолу. Подобно разминаване между курса на долара и техническия индикатор показва, че силата на низходящия тренд изчезва.

По този начин пък се създават условия за смяна на тренда, макар все още да сме далеч от категоричните сигнали за покупка.

Това, което трябва да се случи, за да бъдат открити повече позиции в полза на долара, е доказателство, че самият пазар иска промяна в тренда. Тя пък става ясна при пробив на ключово ниво на съпротива. Към днешна дата, по отношение на доларовия индекс, такава се наблюдава при 75,80-76,00 пункта.

При толкова негативен пазарен сентимент, съчетан с подобни бичи разминавания между валутния курс и техническите индикатори, имаме всичко необходимо за краткосрочен скок на долара. Въпросът е колко далеч е този момент, а за да бъдем по-сигурни в ситуацията, трябва да наблюдаваме нивото от 78 пункта.

То бе постигнато в началото на септември, когато биковете изгубиха инерцията си и пазарът отново тръгна надолу.

Не казвам, че проблемите на долара са приключили, завършва Майкъл Кан. Според него обаче всичко изглежда така, сякаш зелените пари са готови да поднесат изненада на залагащите срещу тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още