IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай срещу САЩ: Кой какво иска на валутните пазари

Вижте хронологията на споровете за валутния курс между двете страни при президенството на Барак Обама

12:52 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай срещу САЩ: Кой какво иска на валутните пазари

Една от ключовите теми за американския президент Барак Обама по време на предстоящото му посещение в Китай несъмнено ще бъде валутния курс на долара и юана. Този въпрос крие в себе си огромен разрушителен потенциал и възможността стабилно да разтърси валутните пазари, а и дипломатическите отношения между двете страни.

От юли 2005 година до юли 2008 година Китай остави валутата си да поскъпне с 21 на сто спрямо долара. След това обаче последва практическо заковаване на курса по отношение на американската валута, което бе насочено към подпомагане на китайските износители.

Въпреки този ход обаче азиатската държава не получи остри критики за валутната си политика, тъй като на финансовите пазари и без това се наблюдаваше голяма нестабилност и ключовите американски политици избягваха риска от допълнително усложняване на ситуацията.

През последните месеци обаче глобалната икономика се стабилизира, а темата за валутния курс на Китай отново се превърна в ключов въпрос на редица политически и икономически форуми. Поради тази причина, непосредствено преди визитата на Обама в Китай, CNBC подбра основните моменти от реториката между Вашингтон и Пекин по отношение на валутния курс от началото на годината.

22 януари
Тогавашният кандидат за финансов министър на САЩ Тимъти Гайтнър обяви, че САЩ и Обама вярват в това, че Пекин манипулира валутата си. Така той използва термин, който преди това в продължение на много време бе старателно избягван от администрацията на президента Буш.

15 април
В свой доклад финансовото министерство на САЩ отказва да нарече Китай „валутен манипулатор“. В документа се казваше, че китайският юан остава подценен, но политиката на Пекин не дава основания тя да се определи като политика на манипулация на валутния курс.

8 юни
Шефът на Световната банка Робърт Зелик приветства опитите на Китай да интернационализира валутата си и предупреди, че едностранни действия биха могли да влошат и без това нестабилните условия на финансовите пазари.

15 септември
Един от ръководителите на китайската централна банка обяви, че юанът ще придобива все по-голяма роля на глобална валута, тъй като икономиката на страната е стабилна. Същия ден друг служител на институцията заяви, че Китай ще действа внимателно в налагането на юана като международна валута.

3 октомври
По време на срещата на МВФ в Турция заместник-председателят на централната банка на Китай заяви, че страната ще се придържа към настоящата си валутна политика, за да осигури пазарна стабилност.

27 октомври
Търговският министър на САЩ Гари Лок приветства поскъпването на юана от последните години, но изрази желание китайската валута да повиши стойността си още.

5 ноември
Де факто фиксираният курс на юана към долара не би бил устойчив в дългосрочен план, но икономистите в страната са разделени относно това с какво да бъде заменен той, стана ясно от изказване на водещи специалисти от Китай. Същия ден президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обяви, че значителен ръст в курса на юана би помогнал за ребалансирането на световната икономика.

6 ноември
Финансовият министър на Япония Йошихико Нода призова Китай да освободи курса на юана.

9 ноември
Пред репортери Барак Обама разкрива, че ще повдигне въпроса за валутните курсове по време на посещението си в Китай.

11 ноември
Китай изпраща ясен знак, че е готов да позволи поскъпване на юана, но не само срещу долара, а спрямо водещите валути. Това е първата подобна стъпка след като валутният курс бе фиксиран в продължение на около 18 месеца

13 ноември
Ръководителят на най-голямата по пазарна капитализация банка в света – Industrial&Commercial Bank of China, обяви, че силният юан не би се отразил добре на глобалното икономическо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още