IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ е изправена пред едно от най-трудните решения в своята история

Напрегната дискусия относно размера на програмата за изкупуване на финансови активи очаква днес Комитета за парична политика

08:15 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ е изправена пред едно от най-трудните решения в своята история

Комитетът за парична политика към Английската централна банка (АЦБ) е изправен пред едно от най-трудните решения в многогодишната си история. Неговите деветима членове трябва да решат в края на двудневното си заседание днес дали и с колко да увеличат размера на програмата за директно наливане на пари в британската икономика чрез изкупуването на ценни книжа от частния сектор.

Основният лихвен процент във Великобритания падна до 0,5% през март и анализаторите единодушно споделят мнението, че той няма да се промени скоро. Но случаят с размера на програмата за изкупуване на финансови активи от АЦБ е по-различен. Още преди неприятните данни за икономическия спад на Великобритания през третото тримесечие, АЦБ имаше сериозни противоречия относно нея.

АЦБ увеличи програмата за изкупуване на финансови активи за последно през август с 50 млрд. паунда до сегашните 175 млрд. паунда. Още тогава обаче стана ясно, че членовете на Комитета за парична политика имат разногласия за това какво да бъде увеличението. Двама от тях, включително и гуверньора на АЦБ Мервин Кинг, са гласували за по-голямо увеличение от 75 млрд. паунда.

Протоколът от заседанието през октомври показа и различията им относно това по какъв начин да се държи инфлацията в правилната посока. Тя се отдалечи още повече от заложеното таргет ниво от 2%, като възлезе на 1,1% през септември. Според икономистите това не е проблем и цените ще започнат да нарастват, след като временното понижение на ДДС до 15% отпадне през януари 2010 г.

Тези спорове може да се изострят още повече по време на днешното заседание на фона на противоречивите икономически данни. Икономиката на Великобритания се сви с 0,4% през третото тримесечие, което изненада неприятно пазарните анализатори, както и членовете на Комитета за парична политика, които очакваха макар и минимален ръст на брутния вътрешен продукт.

Междувременно широкият паричен агрегат М4 се понижи с рекордните 0,9% през септември и с 1,7% през третото тримесечие, което е знак за намаляване на паричната маса в обращение. Икономическата активност в сектора на услугите обаче отчете най-силния си ръст за последните две години през септември, а този сектор генерира две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

За да бъде картината още по-объркваща, потребителското доверие продължи да се увеличава на фона на растящата безработица, а цените на имотите се повишиха с 2% над нивото си от октомври миналата година, съгласно данните на Nationwide Building Society, и с 1,2% на годишна база съгласно данните на другия голям ипотечен кредитор - Halifax.

Лихвеното решение на Английската централна банка се очаква в 14:00 ч. българско време. Според пазарните анализатори основната лихва ще остане на ниво от 0,5% за девети пореден месец, а програмата за изкупуване на финансови активи ще нарасне с още 50 млрд. паунда до 225 млрд. паунда, пише Times Online.

Малко след това, в 14:45 ч. българско време, се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ), а в 15:30 ч. Управителният съвет на ЕЦБ ще даде пресконференция. Според икономистите основният лихвен процент в еврозоната ще остане на ниво от 1% за седми пореден месец и ЕЦБ вероятно няма да го промени преди третото тримесечие на следващата година.

Предварителните данни за брутния вътрешен продукт на еврозоната през третото тримесечие ще бъдат публикувани следващия четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още